Clement i 4×3

Det er altid morsomt når DR laver markedsføring for nyt og progressivt TV.

Her som eksempel med “Hvem tør tro på fremtiden”, har DR udviklet et “helt nyt” ugentligt late-night-program, der skal “komme i dybden med de oversete sammenhænge, der er helt afgørende for verdens udvikling”.

Og selv om at det er helt nyt, med en helt ny vært, på en helt ny kanal, er valget alligevel faldet på en kulisse, der – mindst – er fra 80erne, måske endda fra 70erne.

Dengang hvor TV tit var i sort/hvid og altid i 4:3.

Skulle enkelte have overset udviklingen, er TV idag – altid i farver – og næsten altid i ( mindst ) 16:9.

På en eller anden måde bliver det store spørgsmål i forhold til “Clement kalder Jorden” ( eller “Hvem tør tro på fremtiden” (?) om Clement, redaktionen eller hele DR overhovedet har flyttet sig ud af 80erne endnu.

Alt sammen noget du kan finde ud af den 15. september klokken 23.00 på DR2.

Dem der så med i 80erne kan nyde godt af denne bonus information, nemlig at det er på tirsdag, hvis det begynder at knibe med hukommelsen.

Formatet, bliver så ellers solgt som et af slagsen der “midt i den hurtige nyhedsstrøm”, fanger de “mange perspektiver, der går under radaren”.

Læs også  DR i Hjørring dette efterår
Der er ingen promo ude for det nye DR2 format – så her lidt om andre formater på DR

Som eksempel er formatets første spørgsmål: 

Hvor udbryder tredje verdenskrig? 

Bliver man ond af at være rig? 

Har demokratiet spillet fallit? 

Skal Danmark lease Barsebäck? 

Og hvad sker der, den dag Facebook forsvinder?

Som du må have gættet det, er ambitionerne “tårnhøje”.

Som Clement Kjersgaard forklarer det.

 -Det er vores ønske at fortælle de helt store historier, der ikke bliver fortalt. At flytte diskussionerne. Og at efterlade seerne både med flere perspektiver – og med nye dilemmaer, starter han og fortsætter i et format hvor det endelig ser ud til at han får nærmest uendelig taletid.

 -Mange mennesker følger i disse år nyhederne med en ny bekymring. Og når de lytter til eksperterne, er der ikke altid beroligende nyt – for de mennesker, der ved allermest, er ofte dybt uenige, slutter han.

Blandt de mange eksperter den interesserede kan se frem til, er blandt andet Francis Fukuyama, der – som du måske ved det – har “dømt historien død” ( vi gætter på at det er hele historien, og ikke bare en enkelt af slagsen, red. )

Shoshana Zuboff der står bag begrebet “overvågningskapitalisme”.

Samt Jonathan Franzen, der er forfatter, samt Niall Ferguson, der er historiker.

Er det ikke nok, kan faste seere senere opleve Margrethe Vestager, der for uinformerede er EU-kommissær samt Helle Thorning-Schmidt, der præsenteres som forhenværende statsminister. ( det kan være at hun skal tale om Facebook )

Læs også  DR vil tekste bedre

Clement fortsætter:

 -At verden undergår enorme forandringer og magtforskydninger – i højt tempo – er tydeligt for enhver. Men hvem bestemmer, hvor vi er på vej hen?

Formatet bliver sendt hver uge.

Dog ikke analogt, som en af skærmene ser ud til at tro.

Det eneste analoge i det format, er – formodentigt – denne skærms hentydning til at “Det analoge tv-sendenet blev lukket 1. november 2009.

For en god ordens skyld håber vi på at de rent faktisk producerer formatet i 16:9.

Igen. Det kan du finde ud af i næste uge.