UEFA Europa League Final krævede 3 leader 5600

Nu er UHD som bekendt en svær en.

Det hele bliver på flere måder meget skarpere, ganske som data begynder at fylde så meget at det hele er lidt svært.

Kigger man ned under motorhjelmen, bliver det hele – om muligt – endnu mere kompliceret.

4K er jo ikke “bare” 4K.

Det er derimod en bunke standarder, der skal efterleves, på alle muligt og umulige måder.

Heldigvis havde TVN 4K HDR OB vogn, der producerede UEFA Europe League Finalen den 21. august udstyret deres vilde vogn med hele 3 Leader LV5600 waveform monitors, så de kunne teste alt og konstatere at – alt – som absolut alt – efterlevede alle tekniske krav, i alle sammenhænge.

Blandt de mange udfordringer kampen stod overfor – på den tekniske side – var at der både blev sendt i UHD HDR og i HD-SDI i form af to forskellige feeds fra en enkelt “produktions platform”.

UEFA Europa League Finalen blev produceret i UHD på 29-33 kameraer

Og da det blev suppleret med audio i form af full 5.1+2 Dolby E, samt et to kanals sekundært audio output og et – supplerende – Dolby E multichannel audio mix, som (?) den enkelte broadcaster kunne vælge at tilkøbe eller bare tilbyde, var der altså pænt mange ting der kunne gå galt.

Wolfgang Peiss, der er Head of Production på TVN Mobile Productions siger:

Læs også  Stærkt nyt fra Atomos

 -We fielded 29 cameras to cover the match, starter han og fortsætter.

 -They included an aerial camera system, our Live-Copter drone, two hi-mo and four slo-mo cameras, two pole cameras, plus a high speed miniature camera mounted on a remotely controlled arm behind each goal. The Leader instruments allowed us to achieve and sustain conformity between each channel and to accommodate changes in lighting level and chroma shading. This kind of matching is a fine art which viewers are quite unconscious of unless you get it wrong. The LV5600 instruments have been working well in our UE6 truck for nearly a year now. Our production staff find them accurate, robust and easy to operate. Their operator-configurable front-panel monitor is especially useful as it allows critical parameters to be viewed simultaneously for fast comparison. We also have the option of displaying the rasterising output on the monitor wall in each of the relevant production galleries, for shared access, slutter han og bliver suppleret af Kevin Salvidge, European Regional Development Manager, Leader Europe.

Han siger:

 -TVN has long been a preferred production partner of broadcasters and programme suppliers, thanks to the proven experience of its crews and its excellent choice of equipment, starter han og fortsætter.

 -Broadcasters and supporting service providers around the world have confirmed the LV5600 as the de-facto standard reference test instrument for 4K HDR and HD HDR. Precise signal monitoring at the point of capture and throughout the production chain ensure that the tremendous realism these formats can achieve are delivered right through to the viewing public. The ability to handle SDI and IP in one instrument also makes the LV5600 and the LV7600 equivalent rasterizer truly future-proof, slutter han.

Læs også  Så kommer det nye Arri

Leader’s LV5600 er en SDI/IP waveform monitor, der blot fylder et halv rack i 3U.

Der er touchscreen på fronten, så alt kan klikkes på plads og tjekkes uden at værktøjs kassen og arbejdstøjes skal findes frem, midt i kampen.

Der er ffuld udlæsning af alt fra UHD/HD/SD SDI til alle former for video-over-IP signaler, ganske som “hybride formater” kan “læses” ( og tjekkes for fejl.

Folk der er inde i test delen af TV produktion, kan glæde sig over at der også er diverse test pattern generatorer, eye pattern display, closed-caption monitoring, CIE colour chart, high dynamic range measurement, focus assist, customisable screen layout, tally interface, 4K/UHD operation, 10G IP input og 12G-SDI interfaces. SMPTE 2022-6, SMPTE 2022-7 samt SMPTE 2110 protocoller er supporteret.

Du har gættet det.

Der er virkeligt tale om en enhed alle 4K vogne burde råde over, suppleret med en tekniker, der fatter hvad der sker inde i kassen.

Leader har netop annonceret at de er på vej med en LV5600-SER06/LV7600-SER06 ( option/kort ) der er et 25 GbE single-mode video-over-IP / multi-mode fibre IP interface, der kan håndtere SMPTE ST 2110 standard for “transmitting 4K content in a non-compressed format via Ethernet at up to 25 gigabits per second”.

Vi mener at det er Danmon der leverer Leader gear her i landet.

Læs også  Myterne om 4K stortrives

Du kan også læse videre her.
Her lige en video om emnet