Forliset for 26 år siden

Dplay er på vej med en dokumentarserie, der – super overraskende – “kommer med nye afsløringer om det mystiske forlis af M/S Estonia”.

Skulle du være blandt dem der – ikke helt – kan huske hvad der skete, skal du dog ikke fortvivle.

Det er jo en serie, så dem der vil vide det hele om forliset den 28. september 1994, hvor “852 mennesker mister livet i det værste skibbrud i Europa siden 2. Verdenskrig”, kan bare kigge med og blive både underholdt og oplyst på samme tid.

Forliset der nu er 26 år gammelt, bliver – med andre ord – ved med at spøge.

Og nu hvor der stadig ikke rigtigt er kommet svar på de vigtigste spørgsmål, er det måske på Dplay du finder dem.

Serien, der kommer til at hedde “Estonia – opdagelsen, der ændrer alt”, bliver der – som eksempel – stillet et par spørgsmål der – blandt andet fokuserer på et “aldrig tidligere dokumenteret hul i vraget”, der – åbenbart – ikke eksisterer i Havarikommissionens officielle rapport.

Instruktør Henrik Evertsson

Igår, den 28. september, var i den forbindelse “årsdagen for det mest dødelige og kontroversielle skibbrud i Europa i moderne tid”.

Og med 852 døde, kan det undre at der stadig ikke er fundet en årsag til forliset.

Læs også  Kendte kvinder taler om frygt

Pårørende og overlevende leder – i følge Discovery Networks Danmark – stadig efter svar på, hvordan det kunne ske, og hvorfor vraget blev efterladt på bunden af havet.

Derfor bliver der dykket på vraget, hvilket dokumentarserien følger, suppleret med vurderinger af hvorfor der – pludselig – er blevet fundet “et stort og tydeligt hul i skibsvraget”.

Direktør Henrik Evertsson fra produktionsselskabet Norske Monster, der har produceret serien, siger:

 -Tidligere er der fremsat teorier om, at der er et hul på skibets styrbordsside, hvilket kan forklare, hvorfor færgen sank så hurtigt. Men hullet er aldrig nogensinde blevet dokumenteret. Det var absolut nødvendigt og journalistisk motiveret at sende en undervandsrobot ned med et kamera for at finde detaljeret dokumentation om vragets tilstand. Under dykket bemærkede vi en betydelig skade på styrbordssiden af Estonia. En skade, der aldrig er blevet rapporteret eller dokumenteret i offentlige rapporter, starter han og fortsætter.

 -Flere overlevende fortæller om et kraftigt brag og kradselignende lyde mod skroget, mens skibet synker, og flere af dem bemærker også, at vand vælter ind fra under bildækket og dermed ikke kommer ovenfra, slutter han og bliver suppleret af Hanne McBride, Director, Communications, Discovery Networks Norge, 

Hun siger:

 -De nye fund, som bliver præsenteret i dokumentarserien, er af stor offentlig interesse og kan forhåbentlig give mere klarhed over, hvorfor Estonia sank. På den måde får pårørende og overlevende mulighed for at få flere svar på mysteriet om Estonia og forhåbentlig også en konklusion, fortsætter hun.

Læs også  Spanien sætter turbo på egenproduktion

 -Produktionsselskabet har gjort et fantastisk stykke arbejde med at dokumentere hullet i vraget, og beslutningen om at gøre det var journalistisk motiveret og har naturligvis været overvejet nøje både juridisk og etisk. Det har været en af hensigterne med dokumentaren at få efterprøvet den officielle forklaring på, hvorfor skibet sank. Det mener vi at kunne gøre med de nye opdagelser, der er gjort, slutter hun.

Som vi fortstår det, er “Estonia – opdagelsen, der ændrer alt” kun til at finde på Dplay, og ikke som flow TV.