RTVE viser 8K på DVB-T2

Mens vi her i landet endte med at få en distributør til at styre vores DVB-T2, der – sjovt nok – endte med at tilbyde fuldstændigt det samme som kendes fra andre distributører, til – forbløffende – identiske priser, valgte Spanien – i sin tid  – at gå andre veje.

Dernede var – og er -DVB-T2 lidt af en legeplads, for blandt andet RTVE, der er spaniens DR eller PBS TV.

Og da de tager både seerne og fremtiden seriøst, har de netop vist den første test frem, hvor de – på en eller anden måde – har fået “klemt” et UHD 8K signal ned i DVB-T2 sendenettet, hvilket – skulle man tro – ellers ville være umuligt, nu hvor der “kun” er 2-3 Mbit/s til hver enkelt TV kanal ( i hvert fald her i landet ).

RTVE fortalte ikke hvilke 8K TV der blev brugt til at tjekke signalerne på

Spanske TV seere der bruger DVB-T2, skal dog heller ikke forvente at få 8K hjem i stuen med det samme.

Bag forsøget med 8K UHD står nemlig Polyteknisk University of Madrid, der – onsdag i sidste uge – havde succes med at sende i denne “konfiguration” som de første i verden.

Ikke overraskende har muligheden for 8K på det ( i Spanien pænt populære jordbaserede sendenet ) fået en række større aktører til at kigge forbi.

Læs også  Politikerne vil sælge Channel 4

Cellnex, Dolby, Sapec, Sony, SGO og Samsung var således med, både til at realisere piloten, men også til at kigge med, da det så endeligt lykkedes.

Ikke overraskende var det der blev sendt, en panel debat of fremtiden i 8K som RTVE’s media relations director Carlos Garrido var ordfører på, mens folk fra Cellnex, Dolby, Sapec, Sony, SGO og Samsung forklarede hvorfor de synes at 8K er en god ide som jordbaseret sendekvalitet.

RTVE director David Valcarce forklarer:

 -Public television is and has to be at the forefront of these events. RTVE is always a pioneer in the development of new technologies, slutter han og hentyder til de pænt 7680×4320 pixels billeder der – ydermere – blev sendt i både High Dynamic Range og HLG (Hybrid Log-Gamma) der efterlevede STD-B67 standarden.

Og nu hvor det blev sendt i 50 fps, har du gættet det.

Allerede før 8K er en realitet, har de smidt de ( oprindelige ) 120/240 eller 100/200 fps ud med badevandet og udskiftet dem med – langt lettere håndterbare – 50 fps.

Der blev transmitteret i HEVC og lyden var i Dolby AC4.

RTVE oplyste desværre ikke hvor heftig en båndbredde der var nødvendig for at kunne sende i denne kvalitet.

Som vi er orienteret er der – her i landet – kun omkring 30Mbit/s båndbredde på en enkelt transponder, hvilket – typisk – bliver oversat til 12-13 TV kanaler

Læs også  Alle snakker 4K Extron gør noget ved det