Det koster 5 procent i Spanien

Streamere der vil streame i Spanien, kommer for fremtiden til at ligge 5 procent af deres brutto omsætning i landet, hvis de vil streame til landets indbyggere.

Det er i hvert fald hvad El Economista skriver kommer til at ske.

Dermed kan størrelser som Netflix, HBO og Amazon Prime se frem til at blive nødt til at sætte 5 procent af omsætningen til side, der i følge avisen efterfølgende skal bruges på at producere Europæiske film.

Man må formode at der bliver tale om spanske af slagsen, der omvendt – måske – kunne være lidt mere friske på at co-producere, nu hvor der kommer lidt gryn fra Netflix og de andre streamere.

Stream markedet er i den forbindelse en smule forskellig fra her i landet, som eksempel.

Både Netflix og Amazon har etableret hver deres egen “filmby”, på gigantiske områder, hvor det er planen at producere spansktalende film og TV serier som aldrig før.

Af samme årsag er disse “filmbyer” etableret i ( forstæder til ) hovedstaden Madrid, hvor hovedparten af landets skuespillere og film producenter bor, når de ikke lige er i Barcelona.

Loven som El Economista omtaler er dog ikke nået længere end til “first draft”, som en del af en kommende “General Audiovisual Communication law”, der omvendt er på vej med et absolut flertal i ryggen.

Læs også  Viaplay på vej til Nederland

Loven er med andre ord – reelt – vedtaget og viser dermed vejen for hvad alle andre nationer, hvor lokale film-branche-organisationer mener at Amazon og Netflix “udsulter/underminerer det lokale film marked” kunne gøre.

For eksempel ved det næste medieforlig.

Som altid er tingene lidt større i folkerige stater som Spanien.

Derfor er det kun planen at loven kun skal ramme streamere der omsætter for mere end 50 millioner Euro om året. 

Af den indkomst skal 70 procent bruges til at finansiere “audiovisual arbejde af uafhængige produktioner” hvoraf mindst 40 procent skal være “uafhængige film”, der bliver optaget på modersmålet, spansk.

Streamere der omsætter for ned til 10 millioner Euro bliver i stedet “tvunget” til at købe spanske produktioner, mens dem der omsætter for mindre helt slipper for at betale denne afgift.

Bedst af alt har Spanien besluttet at det ikke handler om hvad der “bliver omsat i landet, minus omkostninger”, men derimod – entet – et estimat på hvor mange der betaler for tjenesten ( brutto ) eller konkrete tal, leveret af streameren.

Den spanske version af Radio- og tv-nævnet, CNMC, kommer til at stå for at håndtere den nye lov, når den træder i kraft.

Det er ikke kendt hvor mange millioner Euro filmindustrien kan se frem til at modtage, men da der er millioner af streamere, bliver det nok til pænt mange penge.

Læs også  Grass Valley glade OB vogne behøves ikke at blive bange

Vi har fundet en urimelig flot promo for en af de kommende spanske serier, der ( vist nok ) har haft premiere i Spanien ( som “30 Monedas” )