Europæisk PBS lover trusted news

Nu kan det godt være at mange her i landet mest er interesserede i at se og høre hvad #45 har at sige, eller bare – mest – er til lokal kendis nyt på TV.

Heldigvis er EBU, klar over at der findes en ikke lille gruppe af Europæere der er mere end friske på at høre hvad der sker rundt om i resten af Europa, og det gerne fra troværdige nyhedskilder, i stedet for SoMe, som eksempel.

Derfor er hele ti broadcastere gået sammen om initiativet “trusted news”, der “transcend language barriers”, hvorfor dem der vælger at se eller lytte med, kan forberede sig på at få nyheder fra Frankrig på fransk, med undertekster, i stedet for at det bliver leveret af en dansk journalist fra en balkon i det centrale Paris.

Årsagen til initiativet er ydermere at EBU ved at det meste af Europa er ramt af COVID-19, hvorfor mange forfalder til SoMy nyheder, der – sjældent -giver det fulde billede af hvad der sker for andre end kendte i Dubai.

Blandt de andre emner EBU lover at de ti PBS stationer kommer ind på er emner som climate change og migration, hvilket jo stadig er noget unge mennesker gør internt i EU.

Altså flytter til andre EU lande, for at se om det er sjovt at bo der, mens de lærer nye sprog og kulturer.

Læs også  PBS TV tror på et nordisk samarbejde

Planen skulle derfor være at alle involverede broadcastere, der ikke inkluderer danske broadcastere, etablerer en såkaldt “high-quality news digital hub”, hvor alle der er med, kan tilføje nyheder og selv hente nyheder fra.

Der bliver altså tale om en samarbejde der virkeligt kunne have en masse at byde på, som hverken DR eller TV2 ser ud til at være interesserede i at være med i.

De lande der er med, RTBF fra Belgien, YLE fra Finland, France Télévisions fra Frankrig, samt BR-ARD fra Tyskland, RTÉ fra Irland, samt RAI fra Italien.

Ellers er RTP fra Portugal med, ganske som RTVE fra Spanien og SWI fra Schweitz samt ARTE, der stadig er et tysk/fransk samarbejde.

“Hubben” sørger så for at “oversætte” eller ( hvis relevant ) undertekste det indhold broadcasterne deler med hinanden, så det kan distribueres uden for produktionslandets egne grænser.

Ikke overraskende vurderer tiltaget selv at indholdet ender på Internet, på de forskellige broadcasteres sites, hvor – for eksempel – unge mennesker kan høre nyt om nabolandende, eller ( andre ) “vildt fremmede” Europæiske lande, som Finland.

Pilotprojektet – før det her – delte 120.000 artikler ( web artikler kunne man gætte på ) der blev distribueret ud til 14 broadcastere, der pludselig kunne dele relevant indhold for de mere Europæisk orienterede.

Læs også  DR skal alligevel ikke spare 20 procent af budgettet

Noel Curran, Director General of the EBU, siger:

 -Trustworthy, fact-based news and information are even more important at a time when disinformation and populism are threatening democracies. It is exciting that we will work with cutting-edge technology to open up this wealth of high-quality content to our audiences, breaking geographic and language barriers. This initiative will revolutionise news sharing in Europe, slutter han og bliver suppleret af EBU President Delphine Ernotte Cunci.

Hun siger: 

 -Building on decades of fruitful cooperation around news sharing, this is the perfect time for the EBU to forge a bold new alliance based on the association of the exceptional news expertise within our union and the availability of exciting digital tools, starter hun og fortsætter.

 -The current context of converging public health, climate and social crises has demonstrated the increasing need for trusted, evidence-based reporting. This strategic digital project will allow each of our national audiences to have access to a pan-European window on our shared common experience, and permit greater political accountability and cross-checking across borders, slutter hun.

Projektet er – som vi forstår det – fuldt “EU funded” og har allerede modtaget en pris af the Directorate-General for Communications Networks, Content and Technology (DG CNECT).