Det kan dit FX3

Som de siger det på CVP, så er dit kommende FX3 et A7S3 i en anden krop.

Og der er pænt meget om snakken.

Der er dog en række centrale forskelle og så er der – ser det ud til – den detalje at det er muligt at optage 16-bit RAW ( i 4264 x 2408 pixels) ud af nyheden på eksterne optagere.

Den detalje ( gætter vi på ) at CVP ikke har fået oplyst, i hvad der – ligner – en video der er flere dage gammel, og det med ex FX3, der end ikke er en færdig model ( tjek det meget korte klip hvor det er muligt at se inde bag skærmen, at kameraet ikke er til salg )

der kan optages i 16-bit RAW i 4264 x 2408 pixels ud af HDMI

Når det så ellers er på plads, at der er tale om “en slags” A7S3, til en højere pris, kan vi kigge på specs på den lille ny, der lander på markedet i løbet af marts måned.

Et gæt er at det – mere eller mindre – allerede nu er muligt at forudbestille nyheden, hos udvalgte Sony forhandlere.

Selve kamera er udstyret med en 10.2 megapixel full-frame sensor, der ( kunne være/er ) den samme som du finder i et A7S3. ( der er på lidt over 12MP til stills )

Der er nemlig tale om en back-illuminated CMOS Exmor R sensor udstyret med en BIONZ XR image processing engine.

Så hvis det ikke er den samme, er det særdeles tæt på.

Læs også  Så kommer FX3

Der er tale om et “op til” 409.600  ISO kamera, der – mere realistisk – kan håndtere 25K ISO uden at du drukner i digital støj.

Uanset dette, lover Sony +15 blænders dynamik, hvilket er voldsomt, men ikke overraskende.

Der er masser af tally i det nye FX3

FX3 er udstyret med “S-Cinetone”, hvilket – mere eller mindre – er det samme som at mene at du kan få det til at ligne et Sony Venice, eller mere realistisk et FX9 og et FX6.

Det kan optage i op til 120fps i 4K  ( kun internt og kun komprimeret )

Og så kan du både optage på hurtige SD kort og på CF express Type A kort, der vælges alt efter i hvilke opløsninger og båndbredder der optages i.

FX3 vejer 715 gram, og er dermed på vej til at blive et gimbal, drone og snorri -Cam favorit, der kan bruges i et utal af situationer.

Som vi har været inde på det, er kameraet udstyret med en flip skærm, så unge – velhavende – YouTubere kan investere de 37.000 kroner kameraet ender med at koste ( vi formoder at det er med moms ) og bruge det til at pakke ting ud med.

Slutteligt er der 2 blæsere ( eller 2 ind og ud huller ) der efter sigende ikke larmer meget, men som til gengæld sørger for at der kan optaget i 4K 120P i det uendelige, som eksempel, eventuelt med ekstern strømforsyning, da det jo spiser batterier.

Læs også  Sony mini NAB2021

Yann Salmon Legagneur, Director of Product Marketing, Digital Imaging, Sony Europe, forklarer:

 -The FX3 was designed to turn creative vision into reality, starter han og fortsætter.

Som vi forstår det kan XLR adaptor kun købes med kamera – i første omgang

 -It allows creators to bring their visual expression into the world of cinema through immersive content. We will continue to support the world’s creators through Sony’s Cinema Line Series, slutter han.

Som altid er specielt autofokus med Sony, pænt overbevisende.

Noget tyder endog på at FX3 er ( om muligt ) endnu bedre og hurtigere end tidligere modeller, hvilket du kan se i præsentations videoen nederst.

Sony bruger derfor en del plads på at fortælle at FX3 er godt til “solo shooting”, som de må vurdere er et marked, der er relevant for dem.

Og netop kombinationen af et meget lille kamera, heftig og veludviklet autofokus og nu muligheden for at arbejde med XLR mikrofoner, er da bestemt også lidt af en pakke til alverdens VJs og YTere.

Sony fortæller ( indtil videre ) ikke meget om den M2 eller NandFlash disk, eller den batteri bank, det enten er muligt at hente strøm fra, vi a USB-C eller optage på, som ses i Sony videoen.

Kameraet er udstyret med 15 knapper som brugeren selv kan bestemme hvad skal kunne.

så er det endeligt muligt at se om du optager uanset hvor operatør står i forhold til cam

Og som altid når Sony går amok, er det også gået galt her.

Der er nu 140 funktioner der kan styres fra disse knapper.

Læs også  Masser af nyt fra Maxon

Enkelte vil have bemærket at FX3 bliver “lanceret” sammen med en XLR adaptor, så det er muligt at optage med professionelle mikrofoner.

Denne kan – i første omgang – kun købes med kamera i en pakke.

I den forbindelse har Sony heller ikke løftet sløret for “hvor mange features” der er i et FX3 fra starten af, og hvorfor det – for eksempel – ikke ser ud til at kunne optage internt i RAW.

RAW er – stadig (?) – kun eksternt og ( kun ?) i 16bit, hvilket er voldsomt.

Måske netop så voldsomt at denne mulighed er noget der tilkøbes på et senere tidspunkt.

På samme måde er der tale om et S-Log3 gamma og S-Gamut3.Cine colour space kamera.

Der dog kun kan optage i op til 10-bit 4:2:2 i 4K 60P, internt.

De interne formater, XAVC S, XAVC S-I og XAVC HS (MPEG-H HEVC/H.265, 4K only), optages – typisk – i alt fra 100 Mbit/s til 600 Mbit/s i MPEG-H HEVC / H.265 i XAVC HS 4K.

Eller i 

XAVC S 4K kan optages i alt fra 60-200 Mbit/s

XAVC S-I 4K er et 500 Mbit/s i 50fps format, der kan klemmes ned til 200 Mbit/s ved 120 fps. ( pænt meget data ser ud til at blive væk )

Sony har nu fået opdateret deres danske site, til at inkludere nyheden.

Læs videre her.

Herunder en Sony promo video, og en hæderlig analyse af nyheden fra CVP.