Nikon på vej med 1000fps sensor

Som altid med “sensor rygter” er der – som regel – “noget” om historien.

Spørgsmålet er blot hvornår endnu en teknologisk landevinding bliver realiseret.

Denne der kommer fra Nikon, skulle dog både være god nok, og – måske – ikke helt så langt ude i fremtiden, som man kunne være bange for.

Den korte version er at Nikon officielt har erkendt at de nu enten har produceret, eller kan producere en 1000fps sensor, der altså kan “tage 1000 billeder i sekundet”.

Bedst af alt, er det i 4K, hvilket burde være mere end nok til at de fleste allerede har ringet til banken.

Desværre er der en enkelt detalje, der – formodentligt – løfter lidt af sløret for den potentielle kundegruppe.

Nikon har bygget det hele sammen hvilket ser ud til at give DR og høj read out

Der er nemlig tale om en ny 1 tomme sensor, der derfor ikke er målrettet hverken spejlløse eller video -kameraer.

Dermed er der kun “industri” og science” tilbage, der – sjældent – går op i dybdeskarphed, eller skarphed i det hele taget.

Omvendt, findes der sikkert en – eller 10 – kreative filmfolk, der kunne finde på en måde at optage 1000 billeder i sekundet, med denne – fremtidige – sensor, der – igen i følge rygterne – skulle ende med at blive en “billig” sensor, der – kunne tænkes – at ende i overvågnings og PTZ kameraer, der ellers ( vist nok ) ikke er et område Nikon arbejder med.

Læs også  Det kan dit FX3

Igen.

Nikon, har ikke rigtigt nogle markedsandele tilbage.

Og de steder hvor Nikon stadig “overlever” står der Sony på stort set det hele.

Dermed er det ikke – totalt urealistisk – at Nikon har tænkt at de da bare lige kunne udtænke noget som Sony ikke har fundet på.

Og her er en 1000fps 4K sensor, da bestemt en potentielt relevant nyhed.

Som pointeret har Nikon officielt annonceret at denne 1 tomme sensor “eksisterer” og netop kan optage/se 1000 billeder i sekundet.

Der er tale om en ekstrem hurtig 4K sensor der klarer det hele selv

Hvornår denne sensor så ender med at befinde sig i et kamera er straks mere usikkert.

Enkelte kan – i den forbindelse – huske at Canon såmænd har vist deres første 100MP sensor for, for flere år siden.

Denne er heller ikke til at at finde i noget kamera, hvorfor sådanne “prototyper” sagtens kan være undervejs i pænt mange år, før vi får øjnene i dem.

Nyheden fra Nikon, er – omvendt – netop så ny at den blev “lækket” på The International Solid State Circuits Conference i San Francisco sidst i februar, hvor det også kom frem at der skulle være tale om en Nikon sensor, og ikke som ( stort set altid tidligere ) en Sony sensor, i et Nikon kamera.

Nikon har i flere tilfælde arbejdet sammen med Toshiba, hvorfor der for tiden  spekuleres i om der i realiteten er tale om et udvidet Toshiba/Nikon samarbejde der stå bag denne sensor.

Læs også  Remote redigering

For de specielt indviede er der tale om et “helt nyt” sensor design, der – ikke overraskende er et back illuminated layout, der dermed altså godt kunne være bygget ovenpå et Sony design.

Omvendt er dette koncept fra 2009, så det kan også komme andre steder fra.

Der er flere smarte ting i den nye sensor fra Nikon herunder hurtig udlæsning

Modsat normale design er der i den nye 1000fps sensor en masse “gennemsigtig” “metal wiring”, der ( indtil nu ) har været “bagsiden”.

Det er det ikke mere, hvorfor en sådan sensor er mere lysfølsom end normale.

Igen.

ret nødvendigt, hvis du har brug for at kunne eksponere 1000 fps, mod ( normalt ) 50 fps, hvilket ( cirka ) er 4,5 blænde mere dynamik end før.

En anden nyhed på denne nye sensor type, er den måde photodioderne er forbundet og det faktum at der er tale om en “fler lags sensor” der er “connected”.

Begge dele er nye, da “computeren” i en sådan sensor tidligere ( indtil nu ) har været en seperat del.

Nikon ser ud til at have puttet det hele ind i “en kasse”, der ( lidt som ) Apples M1 koncept, giver en kortere signal vej, og dermed ( potentielt ) ( enten ) højere hastighed eller en højere lysfølsomhed, selv om at der er mindre (?) plads til photodioderne( photosites ).

Som du har gættet det, er 4K på 1 tomme en ( rigtig dårlig ) ide, da det betyder at hver photosite er nede på 2.7 micrometre.

Læs også  Så kom Nikon RAW

Bevares, det er “bedre” end et Ursa Mini Pro 12K, men – oplagt nok – elendigt i forhold til – for eksempel – Sony’s 10-12MP FF sensorer.

Nikon påstår det til trods at deres nye/kommende sensor har et signal to noise ratio på 110dB @1000 fps, hvilket er voldsomt meget bedre end noget som helst andet på markedet ( i dag ).

I konkrete tal ( det er stadig teori ) giver det en dynamik på mere end 30 blænder.

Formodningen hos eksperterne er enten at Nikon har  fundet på en smart måde at læse flere pixels på ( måske i 16 x 16 blokke ) der giver en masse fart på udlæsning.

Det eneste der fortsat er totalt ukendt er prisen, der – efter sigende – stadig skulle blive “overkommelig”.

Og slet ikke i Phantom Flex4K ligaen, der – omvendt – skyder direkte til flash Ram, hvilket en kommende Nikon 1000fps sensor nok også bliver nødt til.

Åh ja.

Og så har vi ingen anelse om hvornår denne sensor type bliver kommercielt færdigudviklet, så vi alle kan tage en masse SloMo i 1000fps.

Vi har til lejligheden fundet lidt lækker 1000fps