Så er JPEG XS et patent

Fraunhofer IIS og IntoPIX har netop taget patent på JPEG XS, og åbner derfor op for licensering af JPEG XS, hvilket – fra engang i juni – vil betyde at alverdens “motion jpeg apparater” nu kan blive smartere, pakke data mindre og – på en eller anden måde – tilbyde et bedre slut resultat.

Som vi forstår det er det The Fraunhofer-Institute for Integrated Circuits IIS og den belgiske “technology provider for compression solutions” intoPIX S.A. der til sammen har regnet sig frem til en ny slags “motion JPEG”, der hedder JPEG XS i det globale patent som Fraunhofer IIS og IntoPIX har købt.

JPEG XS er i den forbindelse ret klog og smart.

Det er uklart hvor heftigt JPEG XS – sikkert rigtigt meget

Så smart at alt fra cloud-baserede – enterprise størrelse – løsninger, til helt almindelige forbrugeres mobil telefoner snart får “dobbelt så meget plads” uden at de mange indbyggede GB.

Alt sammen noget vi snart kan takke JPEG XS for, der i professionelle studie og broadcast systemer kommer bedst til sin ret, da intoPIX – og vel sagtens også Fraunhofer IIS, begge er kendt for netop at udvikle kloge løsninger til dette miljø.

En god del af de “audio/video codecs for motion picture og broadcast” vi end ikke bemærker i det daglige kommer således ( typisk i licens form ) fra netop  Fraunhofer IIS og åbenbart også fra intoPIX.

Læs også  8K pakket i JPEG XS

Nu skal vi så alle – snart – til at bruge JPEG XS der rent faktisk er et codec til levende billeder, som kigger på det centrale problem alle har, nemlig at båndbredde forbruget bare vokser og vokser, og at broadcastere derfor løbende kommer til at betale mere for at komprimere, da ( enterprise ) licenser netop forholder sig til hvor meget data der komprimeres.

Det gør JPEG XS op med, hvorfor der fra starten af vil blive tilbudt tre forkskellige licens modeller, til store virksomheder.

Cloud-baserede virksomheder der – for eksempel – kunne være der hvor alle streamere køber båndbredde, kan købe en type JPEG XS licens, mens andre kan vælge en “tidsforbrug” baseret løsning.

Endelig er der licens aftaler til “professionelt udstyr” samt licenser til forbruger udstyr som TV, tablets og smartphones.

Dermed kan det være at der går lidt længere tid, før – for eksempel – kinesisk udstyr integrerer JPEG XS, da sådan udstyr som regel bliver solgt til den lavest mulige pris.

Omvendt kunne man – let – forestille sig at high end broadcast udstyr i alle afskygninger, bliver udstyret med netop JPEG XS, da et par kroner i licens afgift ikke ændrer prisen på det endelige produkt særligt meget.

Læs også  Datoen Grant datoen

Fraunhofer IIS og IntoPIX lover “FRAND” priser, der er kort for Fair, Reasonable and Non-Discriminatory priser, der vil være afstemt til de enkelte brancher der vælger JPEG XS.

Som vi forstår det er JPEG XS rent faktisk en kombination af hardware og software, så det vil altså kun være “hardware” der er udstyret med Fraunhofer IIS/IntoPIX hardware, der kan “afvikle” softwaren.

First movers, der er friske på at tjekke JPEG XS, skal ud og lede efter “The JPEG XS Patent Portfolio License Agreement”, der skulle forklare det meste.

Sikkert formuleret på en sådan måde at det er smart at være blevet uddannet til ingeniør, før du begynder at læse.

Vi andre kan blot glæde os over at JPEG XS er på vej til at blive en ISO/IEC 21122 standard, som vi derfor ( snart ) kan læse mere om her.

Læs mere om intoPIX her.

Læs mere om Fraunhofer IIS her.

Her en promo for JPEG XS konceptet