Sony viser 127MP CMOS frem

Folk der alligevel går og er på vej til at udvikle et nyt kamera, burde overveje at investere i et par af de nye CMOS fra Sony, der – i princippet – rammer markedet til april.

Og nu hvor der er tale om en 46.2 mm x 32.9 mm CMOS, der har et diagonalt mål på 56.73 mm har du gættet det.

Den passer ikke ind i et “almindeligt “Sony spejlløs.

Omvendt er den såkaldte “3.6-type” CMOS ikke totalt ukendt.

Så måske vi er heldige, at der findes en kameratype, der både kan lave video og som er til at have med at gøre, der – snart – bliver udstyret med dette monster af en CMOS.

Specs, der kommer direkte fra Sony, taler ydermere om at  “IMX661” der fortsat mest er målrettet “industrial equipment”, vil være udstyret med en global shutter funktion, hvilket ellers ville være en lækker nyhed for andre også.

Som vi forstår det er det her princippet bag nyheden der kommer til april som OEM

Desværre er den 127.68 megapixels store CMOS ikke den mest lysfølsomme.

Dette fordi de mange fotosites jo bliver nødt til at være ret små, for at kunne være på denne “relativt lille” CMOS.

IMX661 photosites, er således nede på 3.45 μm x 3.45 μm, hvilket – omvendt – giver plads til de omtalte 13.400 x 9.528 pixels, der flytter 4.7Gbps per såkaldt “lane”, hvilket der ( vist nok ) er 16/8/4 af.

Læs også  Ny Canon reference monitor til OB vogne

Så der bliver altså flyttet umådeligt meget data, hele tiden, fra denne CMOS.

Eneste “kedelige” detalje i den forbindelse er at en 14 bit frame kun kan læses 12,9 gange i sekundet, mens en 10 bit udlæsning kan klares 21,8 gange i sekundet.

Det er med andre ord ( ikke rigtigt ) muligt at bruge denne CMOS til 24,25 eller 50 fps video, med mindre at der bliver tryllet eller snydt lidt.

Igen.

Det er data fra Sony, så gad vide om de ikke “bare” nævner de rå data mængder der jo kan “pakkes” hvorefter der er plads til meget mere. Og dermed – måske – til 13K video, der jo “bare” behøves være 7312 pixels høj.

Et “top og bund crop” der måske er stort nok til at vi ender med at kunne optage 13K i 25fps.

Uanset mulighederne i forhold til levende billeder viser Sony vejen for hvor høj opløsning kamera producenterne nu kan håndtere, og hvad vi måske skal holde øje med ude i fremtiden.