HDs nu med med laser helium og mikrobølger

Vi er sikkert mange, der forbander det faktum at der ikke rigtigt findes andet end “konventionelle” harddiske, når datamængderne vokser, som de gør for tiden.

Heldigvis er der godt nyt på vej.

Et par teknologier, der hedder HAMR og MAMR er nemlig ikke længere helt så langt væk, som man kunne være bange for.

Og hvad er så HAMR og MAMR tænker du sikkert.

Det er såmænd nye tekinkker der kan banke plads til mere data ind i den samme kasse som vi allerede kender som en “harddisk”.

For eksempel skulle der snart kommer 60TB HD’s, der “kører” på mikrobølger, hvilket er den ene at de her to nye – og kommende – teknikker.

I den forbindelse er vi sikkert endnu flere der håber på at SSD og flash hukommelse snart bliver rigtigt billigt, så vi både kan få uendelige mængder af plads og det med hastigheder der bare er super hurtige.

Fremtidens harddiske er fulde af helium og kan flytte 281MB/s – her fra Toshiba

Desværre.

Når der bliver udviklet på nye teknologier, der – ikke – handler om SSD og flash, er det fordi at disse platforme fortsat vil være “dyre” at komme i nærheden af, og at priserne – formodentligt – aldrig bliver “lav”.

Markedet, det globale altså, har siden 2015, købt stadig færre harddiske ( de konventionelle ) i håbet om at SSD og flash, jo er hurtigere og at vi da – sagtens – kan leve med mindre plads.

Læs også  GimbalGun - nyt koncept

Problemet er bare af vores data – plads – forbrug vokser.

Og specielt profesionelle har således hele tiden brug for nye diske der bestemt godt må være på 16TB eller 18TB, der er – i omegnen – at de største diske for tiden.

Problemet er bare at disse “diske” er nået til vejs ende.

Der er simpelthen ikke plads til flere “plader” inde i de her kasse, og den eneste måde at få mere plads er ved ( cirka ) at læse med mikrobølger eller laser, i stedet for som idag, med en magnet.

Det er naturligvis mere kompleks end som så, men det er grundliggende forskellen på den nuværende teknik, og den fremtidige HAMR og MAMR, hvis det ender med at den fungerer, og kan kommercialiseres.

Og det er der noget der tyder på.

Toshiba har netop frigivet deres første MAMR harddisk, der er en 18TB model.

Western Digital skulle ligeledes være på vej med en eller flere MAMR diske, mens Seagate enten allerede har eller er meget tæt på at sende deres første 20TB diske ud til deres “enterprise partners”.

Det er ukendt om det bliver HAMR eller MAMR diske.

Eller EAMR, der er mellemvejen mellem “konventionelle” drev og HAMR eller MAMR diske.

Læs også  Telecam nu en del af NewTek NDI

Og forresten kort for “energy assisted magnetic recording”.

Uanset hvad, skulle de næste HAMR eller MAMR diske ende på 60TB og – formodentligt – være blevet gennemtestet af de såkaldte “enterprise partners”, hvilket plejer at være nok tæv til at vi andre også ved at de virker.

Western Digital skulle være på vej med en serie EPMR diske, senere.