Sony 360 graders Reality Audio

Hvis du er den mindste smule konservativ i forhold til lyd, og – for eksempel – ikke tror på at lyd kan eller skal opleves i 360 grader, bør du nok ignorere den kommende “360 Audio” højtaler fra Sony, der nu skulle være til at købe som pre-order.

Detaljen er bare at Sony plejer at være ret smarte i forhold til nye trends, der i tilfældet “Sony 360 Reality Audio”, der blev introduceret på CES2021, faktisk ligner en god ide.

Vi er nemlig mange der kan huske at det “oprindelige” 8K TV format, inkluderede et “22:7”  ( cirka ) lydsystem, hvorfor der skal monteres højtalere alle mulige og umulige steder, før fruen kunne konstatere at de skal ud.

Alt sammen noget Sony ser ud til have tænkt igennem, med deres 360 Reality Audio, der ikke kun er den kommende højtaler, men også en slags “service” ( 360 graders lyd stream tjeneste, til at sparke konceptet igang, red. ), da det – lige om snart – bliver muligt at købe adgang til det plug in, der laver “360 lyd” ( Sony kalder det ikke for “360 graders lyd” )

Som det fremgår er der en bunke enheder i dyret der måske har nok WAP faktor

Det er – oplagt nok – fortsat uklart om det bliver muligt/nødvendigt eller relevant at “om-kode” lyden på alverdens spillefilm, til 360 Reality Audio, eller om “konventionel” stereo eller – potentielt – Surround sound, er kompatibelt med nyheden.

Læs også  Flere konkrete FX3 specs

Uanset dette, er en bunke “YouTube pakke åbne wizards” gået amok over at det er muligt at bestille denne kommende Sony 360 Reality Audio speaker, hvorfor de viser deres eksempel frem på mange sprog, hvis relevant.

Som vi forstår det, er Sony relativt langt fremme med formatet, der – rent faktisk – også blev vist frem i 2019.

Dengang handlede det mere om “konceptet” Sony 360 Reality Audio, der “bare” kræver at enten alt om-kodes til “Sony 360 Reality Audio”, eller produceres i dette audio format.

Et gæt er at Sony og resten af verden fortsat ikke er helt i synk, hvorfor vi andre bare må vente på at se hvad der sker.

I den forbindelse er det muligt at holde øje med de (?) kommercielle plugs der kan om-kode lyd til “360 Reality Audio”. Og nu hvor det viser sig at der er kommet ( eller på vej ) en “360 Reality Audio Video Streaming Service” hvor alle der har den højtaler, der stadig ikke er på hyldene, kan lytte med i herlig 360 Audio.

Når det/de plug Ins vi omtaler kommer, skulle det/de efter sigende komme til at fungere ( enten med eller uden licens ) i alverdens DAW’s, hvorfor alt fra popmusik til børnebogs-podcasts kan om-kodes til Sony 360.

Læs også  Stærkt nyt fra Atomos

Som vi forstår det, skulle dette plug In komme “sidst i denne måned”, hvilket er ret snart.

De to højtalere der starter det hele op, kommer til at hedde SRS-RA5000 og SRS-RA3000, der kommer til at lytte med via WiFi, hvilket åbenbart er hurtigt nok til lyd idag.

Der er et plug In på vej så det er muligt at programmere/om-kode lyd til 360 Lyd

I den forbindelse er det på sin plads at pointere at SRS-RA3000 er den “normale” model, mens SRS-RA5000 er “Hi-Res Audio” certificeret. ( den dyre koster 4000 kroner med moms )

Hvad det så betyder i virkeligheden, overlader vi trygt til dine ører.

Find plug in og bliv opdateret ( de har noget mail værk ) om 360 lyd her.

Her lidt promo for nyheden.

Nedenunder enten (?) en promo for 360lyd eller for kompatibilitet mellem stereo og 360lyd.