Spanien sætter turbo på egenproduktion

Enkelte vil kunne huske at både Netflix og Amazon Prime har etableret gigantiske produktions faciliteter i og omkring Madrid, i Spanien.

Formålet er oplagt nok at producere til det spansktalende marked, i et spansk talende land.

Og – som vi forstår det – nu hvor alverdens kendte i den del af verden, bor eller har et palæ i Madrid, er det altså der giganterne søger hen.

Fordelene inkluderer jo også bare 500 kilometer til Portugal, og dermed muligheden for at producere indhold til Brasilien, der – ligeledes – skulle være et af de helt store vækstmarkeder.

I den forbindelse har Spanien tænkt lidt over sagerne.

Og de vil ikke finde sig i at Netflix og Amazon Prime løber med alt guldet.

Spanien vil også selv.

Eventyret med de mange udenlandske selskaber i Madrid startede med “Money Heist”

Derfor har det lokale Kulturministerie eller måske erhvervs ministeriet rodet lidt i kassen, og fundet 1,9 milliard dollars, som de har lyst til at forære til det lokale film og TV produktions miljø.

Motivationen, bag de sm 12 milliarder kroner til film industrien, er at Spanien øn succeser sker at udvide den “Europæiske produktion”, forstået sådan at Spanien ønsker at blive den “production hub”, hvor lokale og udenlandske produktions selskaber skaber – internationale – sucesser som “Money Heist” og “Elisa & Marcela”, der begge er “home grown” spanske produktioner, der først efter deres lokale succes blev købt til international distribution.

Læs også  Og nej det var ikke Netflix

Spaniens regering lover at deres filmindustri skal være vokset med 30 procent i 2025, hvilket er ret vildt, nu hvor Netflix og Amazon Prime, netop har “vokset” industrien heftigt, med deres to nye “cinecitta’er” i Madrid.

Bag det hele står PM Pedro Sanchez, der lige fandt 12 milliarder kroner, så han kunne blære sig lidt mere med landets “AV sektor”, herunder film og TV produktions miljøet.

Så hvis jeres næste produktion mangler lidt sol, er der en skatte rabat på 1,56 milliarder dollars til dem der vil producere i Spanien ( gælder kun for udenlandske produktioner ).

Vil trække lidt mere fra, kan du også investere i et eller flere spanske selskaber, og trække det fra.

Håbet er nemlig at “The Spain Audio-visual Hub Bureau”, der er lidt som Copenhagen Film Fund, bare med budget og fremtid, kan få “fremmede penge” til at yngle i Spanien og landets “underholdnings industri”.

PM Pedro Sanchez sagde da han fandt pengene:

 -We are going to find that common ground between the expressive vocation of our creators and the conversion of that into competitive and profitable industrial products, startede han og fortsatte.

 -Spain with its established film and TV industry offered a backdrop to HBO’s Game of Thrones and Netflix’s Warrior Nun, among other foreign projects, as it offers tax incentives and low prices and salaries for local productions and an expanding production infrastructure, slutter han.

Læs også  Discovery/WarnerMedia fusionen i Norden

Ud over Netflix og Amazon, har HBO, Viacom ( for nyligt ) etableret sig i gigantiske studie områder i og omkring Madrid.

Og jo, det hele startede faktisk da Netflix købte “Money Heist” (La casa de papel) , tilbage i 2016, efter premieren på Antena 3, samme år.

Så måske vi lige skulle rive vores lokale kultuminister i øret, og se om vi ikke kunne få hævet den årlige støtte til lokale film og TV serie produktion, til lidt mere end 1/24 del af hvad Pedro Sanchez lige fandt til formålet

Så her lige en promo for den nyeste sæson