Når vokalen skal lyde godt

Nu hvor vi her på redaktionen erkender ikke at vide meget om lyd, er det heldigt at der rundt omkring findes eksperter, der har mere end styr på den slags ting.

Og nu hvor de her på det sidste er begyndt at “snakke SSL VHD”, i den populære “500 Series”, tænkte vi at det var på sin plads at komme ind på at denne Mic Preamp, sikkert er rigtig fin, og måske endda det eneste – ud over en lækker vokal mikrofon – mange går og mangler, før de har den perfekte voice-over eller speaker box, der lyder netop så godt at stemmerne kommer helt frem i pappet.

Bevares, der er som bekendt lidt mere i lyd, en god hardware.

Omvendt kan selv den dygtigste lydtekniker sjældent få særligt meget ud af en “my first Sony” mikrofon.

I den forbindelse koster VHD 500 Series Microphone Preamp, fra SSL  små 600 dollars, hvilket ikke lyder af meget for en mikrofon forstærker.

Det er det heller ikke, og da slet ikke for noget der skulle kunne skabe den “klassiske SSL lyd”.

Igen.

Øverst har vi lagt den ned, her står den op som alle 500 Series enheder gør det

Det er en såkaldt “500 Series” Preamp, hvorfor der skal investeres i en “kasse” der kan give denne pre amp strøm og lidt til.

Omvendt er der så også plads til andet, hvis du finder på at bruge compresser, limiters eller andet funky udstyr i samme kasse, da “500 Series” systemet, netop er et system, hvor det er muligt at udvide med mere hardware, på en let og simpel – og ofte budget venlig – måde.

Læs også  Universal Control på Macs og iPads

Som vi husker det, er selv Tube Tech begynd at producere enheder til denne type “rack”.

Tilbage til “the VHD Pre fra SSL”, er der her tale om en “budgetvenlig” klassisk SSL lys kasse, der dog stadig tilbyder plads til kreative armbevægelser.

Dem der er inde i lyd kan i den forbindelse ikke bliver overrasket over at der er tale om en enhed der har en gain control fra pænt almindelige +20, til brutale +75 dB gain, hvilket skulle være nok til at kunne få selv passive “bånd mikrofoner” til at komme helt om på den anden siden af pappet.

Er der for meget hul i den mic, der ryger på, er der en -20 dB  input pad of og et -18 dB/octave high-pass filter, der tager fat ved 15 Hz og som skulle kunne fortsætte op til 500 Hz, og dermed selv lyse kvindestemmer.

VHD står i den forbindelse for Variable Harmonic Drive, der er et “circuit” der kommer fra samme producents Duality line, der dog er udstyret med to typer preamps, nemlig VHD og SuperAnalogue.

Til gengæld bliver du nok nødt til at sælge huset for at komme i nærheden af den type pulte.

Sådan er det ikke med den her lille VHD.

Læs også  Nu kommer NBC Peacock

Selv om at det måske ikke er relevant i en vokal box, er der 1/4tomme direct input, hvilket er kode for elektisk guitar.

Output kan styres fra -20 til +20 dB, hvilket – igen – er pænt heftigt.

Eksperterne er i den forbindelse meget glade for SSL lyden, som flere mener skulle være “genskabt” i denne lille enhed.

Lyden skulle være “largely neutral” og med masser af “headroom”, “wide in frequency response” og ret heldig i “the top-end”, der åbenbart er en klassisk SSL feature.

Det er med andre ord en overvejelse værd, næste gang der skal produceres en vox-box, eller andet hvor der skal speakes i.

Som pointeret er TubeTech også gået ind i det her 500 marked.

Vi kender ikke priserne på deres produkter til serien, men et gæt er at de stadig er herligt dyre, hvilket – som altid med dem – modsvarer den hysterisk lækre lyd deres kasser skaber.

Du kan sikkert læse mere om SSL VHD heromkring.

Hvor du sikkert også finder en forhandler.

Ellers tag en snak med Danmon.