Stærkt nyt fra Atomos

Folk der har investeret i Ninja’er her på det sidste kan glæde sig over at deres “familie” nu bliver en god del større.

Specielt i forhold til de evigt heftigere “K” opløsninger, der med den kommende Ninja V+, der bliver en – hold fast – Apple ProRes RAW 8K maskine, der – såmænd  – også kan bruges til at streame med.

Skulle vi starte et sted, bliver de “helt almindelige” Ninja V nu opdateret til at kunne håndtere H.265 i form af HEVC.

Måske et skridt den forkerte vej for nogle.

For andre, der har brug for at kunne optage 100 timer af gangen, super heldigt.

Den originale Ninja V, der kom tilbage i 2018, bliver dermed et smart redskab i mange sammenhænge, hvor det ikke tidligere var muligt at bruge denne platform.

I bedste stil ser det ud til at denne feature kommer via en firmware, der – måske – stadig kræver et AtomX modul, nu hvor prisen fortsat ender på 595 dollars.

Det ser ud til at du kan bruge din eksisterende Ninja V til det meste og selv opgradere – det er måske smartere at starte forfra

Eller rettere.

Det ser ud til at det “kun” er “Ninja V+” og “Ninja V+ Pro Kit” versionerne der kræver ekstra hardware, der – typisk – kommer i form af en eller flereAtomX moduler, der så ellers kan udvide grund “maskinen” til meget mere.

Læs også  ioGates er venner med SoundFlow

I begge tilfælde skulle udvidelserne komme i maj og betyde at du vil kunne optage i op til 8K30P eller i 4K120P i Apple ProRes RAW formatet, hvilket virkeligt er heldigt, da det ellers plejer at kræve langt større – og dyrere – grej.

HEVC codec, vil – igen som vi forstår det – “kun” komme som et 10-bit H.265 codec, hvilket omvendt er – tæt på – det som alle ønsker, nemlig høj kompression suppleret med maksimal kvalitet.

Det er – igen som vi læser det – muligt at optage over både HDMI eller SDI, med det forbehold at det – igen – kræver en eller flere AtomX moduler, og tilkøb af lidt til.

De 8K 30P kan forresten vise sig at være “låst til” Canon EOS R5, hvilket – må man formode – bliver åbnet op når andre kameraer også begynder at tilbyde 8K30P ud via (?) HDMI/SDI.

Det er – som altid med Atomos – svært at gennemskue om Ninja V+, rent faktisk er en “ny” og stærkere Ninja V, eller om der der “bare” er tale om en Ninja V, med et AtomX modul på, eller mere software.

Atomos skriver at de mange “ekstra hestekræfter” kommer fra AtomX moduler, så man kunne forestille sig at eksisterende ejere enten kom opgradere som de vil, med moduler, eller beholde deres gamle Ninja V og investere i en V+ eller større model, hvis behovet melder sig for 8K30P eller i 4K120P i Apple ProRes RAW.

Læs også  SVoD er udfordret

4K120P ser i den forbindelse ud til at være ( helt eller delvist ) låst til Z CAM E2 og kræver en “E2-M4 model”.

Det kommende streamkit der kan streame på settet eller – måske – direkte til Internet ligner et hit

Ninja V+ Pro Kittet an dog også 4K120P.

Denne gang nu over SDI hvilket dermed – blandt andet – giver 4K 120P support for Sony’s FX9 og FX6 i SDI RAW out fra disse kameraer.

Som altid med Sony skal der tilkøbes en XDCA-FX9 Extension enhed, suppleret med at både FX6 og FX9 kræver at du “aktiverer” RAW ( mulighvis både på Sony’erne og på det nødvendige AtomX modulet) 

Atomos delen er ( vist nok ) gratis.

Vil du have H.265 (HEVC) 10-bit 4:2:2 optagelse, skal du tilkøbe denne feature for 99 dollars på my.atomos.com, der ( ser ud til ) at kunne tilkøbes til alle (?) Ninja V modeller.

Slutteligt er Atomos på vej med “Ninja Stream” der er et “Social Distance Production Tool”, der tilbyder simultan optagelse og muligheden for at sende “video feeds” til andre “Ninja, smart devices or web- 

based platforms”.

Det er – meget tæt på – egentlig streaming til Facebook og eller YT.

Her de features du kan forvente af de forskellige Ninja V pakker – og deres forventede pris

Med det forbehold at signalet skal forbi et andet AtomX modul.

Bedst af alt er det muligt at gøre (?) via et (?) kommende AtomX modul, der udstyret med Wi-Fi, Ethernet og USB-C, og som – ser ud til – at kunne flytte op til 1Gbit/s uden at der medbringes en PC.

Læs også  Sony A1 er et 50MP ff 8K videoSLR

Løsningen er altså tænkt som en features der kan bruges på en “optagelse” hvor det er nødvendigt med social afstand.

Noget tyder dog på at det er muligt at streame direkte videre ud på Internet, hvis det måtte ønskes.

Atomos annoncerer selv de mange nyheder den 6. maj, hvor det bliver muligt at høre mere om “Ninja Stream” og alle de andre nyheder.

Du kigger med her, den 6.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.