Ny Firmware til dit FX9

Nu hvor FX9 er blevet et pænt populært kamera, eller camcorder, er det herligt at der hele tiden kommer nye firmware updates.

Og selv om at det er svært at gennemskue hvad der ( ellers ) gemmer sig inde i V2.10, er der en ting der er helt sikker.

Firmwaren giver interesserede muligheden for at optage 3840×2160 RAW i op til 120fps

Som tidligere er det dog ikke bare lige sådan.

Som det fremgår her er Sony RAW ikke sensor output med “kun” brightnes values – det fylder mindre i 16bit

Du skal først have valgt at investere i den herlige XDCA-FX9, der er en såkaldt Extension Unit, der er set til 23.740 kroner med moms, hvilket bringer det allerede 99.870 kroner dyre kamera op på noget der mindre gevaldigt om 125.000 kroner ( igen med moms ), og dermed op på den kedelige side af “15K dollars” segmentet.

Den opdaterede firmware, giver det til trods 3840×2160 RAW i op til 120fps på de optagere der kan tage det output der hedder RAW OUT. ( som vi gætter er et 12G SDI stik )

Sony er som altid ikke så venlige at forklare hvilken opløsning kameraet så rent faktisk outputter 120fps RAW i.

Eller rettere det gør de vel.

Det er jo RAW i 3840×2160, så – et kvalificeret gæt – er at det er i S35 crop mode, der er blevet opdateret.

Læs også  Haivision ude med next Gen. Video Encoder

Og nu hvor det – mere eller mindre – kun er halvdelen af sensor, er det jo ikke helt så vildt at det kan 120fps, som man ellers kunne forledes til at tro med dette FF kamera.

Til gengæld – kan det nu gøre det hele i – 16bit som Alister Chapman taler om i videoen herunder.

Som vi forstår det, taler han om firmware v2, der “kommer senere”, nu hvor videoen er fra sidste sommer.

Så V2.10, der er den der kom i weekenden, kan altså endnu mere end han taler om i denne video.

Sonys FX9 med XDCA-FX9 kan sende 16bit “næsten ikke komprimeret RAW” til en Shogun optager der så optager det i 12bit LOG

Interesserede der er så heldige både at have et FX9 og en XDCA-FX9, der – mere eller mindre – ingen funktion har haft før firmaware V2.00, men som altså nu kan bruges til at optage 16 lineær RAW i det som  Alister Chapman kalder for “compressed”, kan uanset glæde sig over at Sony nu tilbyder 16bit 120fps RAW fra dette budget venlige kamera.

Dog med det forbehold at det “RAW” som dette kamera sender ud, ikke er “ukomprimeret RAW”, men derimod en “komprimeret version, der “kun indholder lyset”, og ikke som hos andre, også farve informationen. ( se videoen )

Det er på sin plads at pointere at PXW-FX9 indtil firmware V2  har givet ejere muligheden for “advanced networking” og “Enhanced operability”, suppleret med muligheden for at tilkøbe “wireless audio”.

Læs også  Sony gør det lidt svært

Omvendt er det altså først nu at der kan optages 16bit “compressed RAW på en Atomos Shogun, der dog ikke optager i 16Bit RAW, men derimod i 12bit LOG, der – dermed – er en kompression af en kompression, nu hvor det 16bit output’et fra en FX9/XDCA-FX9, jo – som pointeret allerede er komprimeret.

Tjek videoen herunder, hvor Alister Chapman igen bruger pænt meget tid på at pointere hvor herligt Sony gear er.