Visse streamkunder skal til at betale mere

Enkelte har sikkert bemærket at der har været en masse snak om rettigheder og streaming, her på det sidste.

Sidste nyt i den forbindelse er en udvidelse af ophavsretslovens §35, der netop er blevet vedtaget.

Her fremgår det at planerne er at “skabe fair og lige vilkår på tv-markedet”, mod at ( visse ) streamkunder skal til at betale for redistribuerede danske film og TV serier.

Det er dog ikke kun det som loven handler om.

Der er også blevet kigget på den såkaldte “retransmissionsafgift til rettighedshaverne”, som TV distributørerne skal betale når de “sælger TV pakker via antenne- og kabelnet.

Hvis du selv streamer TV2 Play via en app er der ingen problemer – køber du adgang til samme via YouSee kommer det til at koste ekstra

En afgift som Netflix, HBO, Disney+ og andre nu også skal til at betale når de “sælger abonnement til disse tjenester”, altså adgang til TV kanaler i pakker. ( i tilfælde at en fremtidig ændring af deres forretningsmodel, red. )

Det er som bekendt ikke noget Netflix, HBO, Disney+ beskæftiger sig med, hvorfor målgruppen ser ud til at være de “distributører og mobilselskaber” der sælger TV i pakker, uden at betale den såkaldte retransmissionsafgift.

Som de Danske Mediedistributører vurderer det, åbner denne lovændring også op for at slutkunderne skal til at betale for streamernes såkaldte retransmission.

Loven, der er netop lige så forvirret som du allerede har gættet, betyder dermed – i princippet – at forbrugere skal til at betale forskellige former for retransmissionsafgift, alt efter hvilke/hvilken udbyder de køber content fra.

Læs også  Danske medier har en pointe på Folkemødet 2022

Detaljen ser desværre ud til at være at Kulturministeriet der har stået bag opdateringen af loven, kun har fokus på “en ting”, mens Danske Mediedistributører havde håbet på en væsentligt mere omfattende “opdatering af loven”.

Konkret ønsker Kulturministeriet  kun at der skal betales retransmissionsafgift, af “udenlandske tech-virksomheder, der udbyder tv-produkter m.v., der indeholder danske public service onlinetjenester”.

Dermed ser det ikke ud til at regeringen og lovbemærkningerne, har samme ambition som rettighedshaverne, der – vel sagtens – havde håbet på en “generel” afgift som alle streamere skal betale, alene fordi de opererer her i landet.

Med andre ord, er det ikke “ren streaming” som Kulturministeriet går efter, men blandingsprodukter, hvor – for eksempel Amazon – hvis de begyndte at sende danske TV kanaler ( lidt som Apple ikke gør det, fordi de har opgivet det her i landet, red. ) 

Opmærksomme forbrugere kan “AirPlay’e”, eller Chrome’Caste eller købe tjenester seperat uden retransmissionsafgift

Vælger Amazon at gøre det som Apple droppede, skal de altså til at betale en retransmissionsafgift, ganske som lokale distributører gør det.

Et af de springende punkter er dermed blevet DR og TV2, der begge tilbyder “streamtjenester”, der retransmitterer.

Noget Viaplay, YouSee, BoxerTV og Discovery+ jo også gør.

Derfor kunne en udvikling efter opdatering af loven være at distributørerne ikke længere kan tilbyde DRTV, eller TV2 Play eller andre ( danske ) platforme/indhold der tager deres udgangspunkt i danske TV stationer.

Læs også  Starzplay kommer på Apple TV

I det mindste ikke uden at DRTV og TV2 Play etablerer særlige aftaler der – åbenbart – skal indeholde aftaler om retransmissionsafgifter, før en distributør kan tilbyde adgang til denne platform, i deres “TV pakker”.

Kunderne kan – naturlivis – problemfrit og gratis bare vælge at se med som streaming eller app.

Der er loven ikke ændret.

Som altid er det de loyale slutkunder, der samler deres medie indholds indkøb et sted, der bliver straffet.

Og ikke distributørerne.

De kan nemlig bare sende regningen videre til deres kunder, hvorfor YouSee, Boxer, Stofa og andre må formodes ikke at få flere udgifter i forbindelse med opdatering af “§35 på vegne af rettighedshaverne”.

Content junglen er med andre ord netop blevet endnu mere kompleks.

Som eksempel, kan Coop kunder der via denne virksomheds loyalitetsprogram har fået/købt adgang til “Coop Prime”, der inkluderer dansk TV indhold, se frem til at skulle til at betale retransmissionsafgifter. ( du skal altså til at betale for at være loyal )

Hvilket også gælder TV2 Play, hvor det er muligt at tilkøbe Hayu og Paramount+. ( og en sports kanal eller 3 ?)

Det er retransmission, så det kommer til at koste ekstra.

Retransmissionsbetalingerne der allerede koster distributørerne 850 millioner kroner om året, kan med andre ord forventes at stige ( gevaldigt ?) hvilket – må man formode – giver rettighedshaverne på TV markedet en ny spændende indtægt.

Læs også  England vil kende PBS streamtal

Også selv om at “..der bliver færre kunder, og forbruget falder”, som Danske Mediedistributører videre skriver det.