Blackmagic Design satser på streaming

Sidste uge bragte nyheden om at Blackmagic er på vej med mindst 2 nye “Studio Cameras”, der  – ærligt talt – mest er studie kameraer “af navn”, nu hvor der – reelt – er tale om en printplade, en skærm og et par stik, der betyder at dette “Studio Camera” kan fungere som kamera (i et studie).

Igen.

De sidste – snart 24 måneder – har vist at rigtigt mange – sagtens – kan nøjes med det som Blackmagic Design netop har annonceret.

Og nu hvor de her to nyheder både kommer i 4K og i HD, har du gættet det.

Fra nu af koster et komplet streamstudie, væsentligt mindre end tidligere.

Konkret 1295 dollars, for et kamera der både har indbygget en 7 tommer monitor, der ikke kan positioneres – så operatøren kan se hvad hun laver – samt evnen til at arbejde ved 25.600 ISO.

Igen.

Vi har ledt lidt efter de 2 omtalte zoom og fokus håndtag til de nye studie kameraer – her zoom, der ser ud til at fungere via lanc.

Målgruppen for nyheden ser ikke ud til at være produktionsmiljøet, men (?) stream miljøet, hvor detaljer som disse – at det reelt er umuligt at bruge dette kamera når det peger ligeud, samt evnen til at kunne bruges i mørke kælderrum, ved 25.600 ISO, ses som fordele.

Og nu hvor det er muligt at optage RAW ud af nyhederne, til USB diske, burde alle vel sagtens købe nogle stykker og etablere deres eget streamstudie, eller som konventionelle video kameraer, da det som pointeret er muligt at optage direkte ud af et “Studio Camera”.

Som enkelte vil have bemærket, er der tale om to MFT lens mount kameraer, der næsten helt “undgår behovet for zoom og focus håndtag” ved at bruge de indbyggede autofokus funktioner i foto objektiver, der – omvendt – kan styres af et specielt “Blackmagic Studio Camera” kit, der “giver de samme features som konventionel focus og zoom kontrol”.

Læs også  Endnu mere fart i Delkin
Her hovednyheden Blackmagic Design’s WebPresenter der er en komplet “streaming in a box” løsning

Ikke overraskende er disse nye studie kameraer udstyret med en masse stik, så de kan bruges sammen med – for eksempel – en ATEM Mini switcher.

Og nu hvor der er indbygget talkback og tally, er det næsten som at producere med almindelige studie kameraer.

Der er – i bedste Blackmagic Studio stil – tale om ( op til ) 12G-SDI, 10GBASE-T Ethernet kameraer, der – som vi forstår det – fungerer via en slags PoE, så studierne ikke længere behøves at investere i “fiber” “der er meget dyrt”.

De kan i stedet strømføde deres Blackmagic Studio Camera 4K Pro kameraer via Ethernet.

Som pointeret kommer disse nye kameraer i en 4K og i en HD version.

Blackmagic havde dog også andre nyheder med, i sidste uge.

Herunder deres “Web Presenter“, der er “Live stream kasse”, der – mere eller mindre – kan oversættes til “et studie i en kasse” løsning.

Der så ellers kan udvides med en masse andet Blackmagic gear, når dette bliver relevant.

Vurderingen herfra er at “Web Presenter” er den egentlige nyhed, da det er første gang Blackmagic er ude med en “komplet alt i en kasse” løsning, der giver den voksende gruppe af streamere muligheden for at vokse med opgaven, og først købe mere Blackmagic gear, når Web Presenter HD eller 4k har tjent sig hjem, hvorefter der – for eksempel – kan investeres i et par Blackmagic studie kameraer, eller andet.

Læs også  Apple ude i USA til april

Web Presenter er uanset dette, født til at streame direkte til YouTube, Facebook, Twitter og alt andet SoMe.

Vurderingen hos Blackmagic Design ser ud til at være at mange vil tilbage til fil baseret produktion

Via Ethernet der – som bekendt – er lidt mere sikkert end 5G eller 4G, som enheden dog også kan håndtere.

Er behovet blot at kunne streame fra “eget skrivebord”, kan enheden udstyres med et web kamera, hvorefter du er klar til at gå på Skype eller Zoom.

I forhold til sikkerhed er det endda muligt at streame både til ethernet og til et modem, så et nedbrud på den ene linje reddes ved at overgå til at streame via den anden, via 4/5G, som eksempel.

En af de – potentielt – interessante features i Web Presenteren, er at du kan “streame SDI” mellem to Web Presenter’s via ATEM Streaming Bridge.

Og selv om at der er tale om et “private broadcast SDI video link” mellem to faciliteter/locations, eller studier, tyder en del på at det er muligt at sende “ukomprimeret i SDI” langt væk over Ethernet, med det forbehold at ATEM Streaming Bridge stadig konverterer signalet til H.264 til transport, hvorfor Web Presenteren i den anden ende lige skal konvertere signalet tilbage til SDI.

Vi har også fundet fokus håndtaget, der skulle ende med at koste små 200 pund og fungere (?) via lanc (eller USB-C ?)

Hvor stor forsinkelse det giver forklarer Blackmagic ikke.

Det er dog stadig muligt at montere en Web Presenter ( andre steder ) end i et rack, da der er tale om en enhed der er så lille at du kan montere 3 ved siden af hinanden i et konventionelt rack.

Og nu hvor den kan leve af 12V DC, kunne det altså også være på et kamera, der – pludselig – kan “streame SDI” over ethernet.

Læs også  Indhold indhold og indhold

HD og 4K versionerne ender med at koste 495 og 695 dollars.

Den sidste nyhed fra sidste uge er opdateringen af Blackmagic Design’s “desktop recordere”.

Disse der nu heder “HyperDeck Studio” giver dig nu muligheden for at optage på alt fra SD kort eller SSD i alt fra H.264, til Apple ProRes eller DNxHD.

4K modellen/optagelser kan nu optages i H.265.

Enkelte kan sikkert stadig huske BetaCam, og dermed 80erne som Blackmagic Design ser ud til at være meget optaget af

Som tidligere er den sande feature at det er muligt at optage i såkaldt ISO mode, hvor alle kilder optages og synkroniseres i en og samme omgang.

Smart, hvis det hele først skal klippes “mere præcist” sammen end ved live optagelsen, som eksempel.

HyperDeck Studio er som med det meste andet fra dette firma, muligt at investere i, i 3G-SDI versioner, 6G-SDI og endelig i 4K Pro modellerne der – gætter vi på  – er 12G modeller, der kan optage i “ned til” H.265.

Som det fremgår af billederne er det nu muligt at købe en scroll knap så disse HyperDecks kan bruges som “båndmaskiner” ganske som i gamle dage.

Smart i de situationer, hvor det er for besværligt – og langsomt – at rode med en mus.

Blackmagic Design vurderer selv at nyheden er smart som/til:

Mastering Recorder

ISO Recorder

Digital Signage afvikling

Broadcast Archive

Og sikkert rigtigt meget andet.

For eksempel clip/grafik og andet, afspiller i live situationer.

Nyheden kommer i 4 versioner, HD Mini, HD Plus, HD Pro og endelig 4K Pro og ender med at koste fra 495 til 1495 dollars stykket.

Her en gennemgang af alle nyhederne.