Flere Canon nyheder

Så blev det endelig dagen hvor du kan få øjnene i hvad Canon kalder for deres bedste XF-serie VJ camcorder, til dags dato.

Og noget er der nok om snakken.

Det nye XF605 tilbyder nemlig – mere eller mindre – mere end de fleste har brug for, og mere end nok til resten.

Bedst af alt ender prisen på 30.799 ex moms.

Så dem der går og overvejer enten at investere i en bunke, eller blot et enkelt VJ kamera, der har det såkaldte “Canon look”, burde overveje nyheden.

En nyhed, der – forresten – både er mindre og “klogere” ( hurtigere computer ) end forgængerne.

Kort fortalt er der tale om et 4K 60p/50p 4:2:2 10-bit kamera der kan optage 1080P HD i op til 120 fps.

Det betyder at det er muligt at lave lidt slow i HD og resten i 4K, som eksempel.

Det nye XF605 er både mindre hurtigere og lettere end XF705

Og nu hvor der rent faktisk findes produktioner produceres i 4K 25/30P, kunne man mene at der kunne trylles lidt i 4K også.

I forhold til billedsensor, er der tale om en 1 tomme, der mere eller mindre er halv størrelse af en micro 4/3. Til gengæld har det være nødvendigt at udstyre nyheden med en DIGIC DV 7 processor hvilket helt sikkert hænger sammen med at der skal regnes på ganske meget inde i det lille kamera.

Læs også  Bliver FX6 et FF kamera

XF605 kan – blandt meget andet – tilbyde at du optager i HDR (som vi forstår det i HLG eller PQ), eller hvis du skal levere i “fuld HDR” i Canon Log3. ( det er et F12 @ 2000 lux kamera )

Der er – naturligvis – indbygget billedstabilisering, konkret et 5-akset et af slagsen, hvilket giver ( lettere croppede ) men ret stabile billeder, uanset hvor meget du ryster på hånden.

Den optiske zoom er en 15x og det er muligt at supplere op med en digital en af slagsen også.

Blandt nyhederne i XF605, er at det nu bruger det samme Dual Pixel CMOS-autofokussystem, som du finder i andre camcordere, suppleret med “Eye Detection AF” og “iTR AF X intelligent hovedregistrerings- og sporingsfunktionalitet”, der i begge tilfælde skulle hjælpe med at stille skarpt hurtigere.

Bedst af alt vejer nyheder bare 2 kilo, hvilket gør det lidt over en halv kilo lettere end XF705, og i omegnen af 10 procent mindre.

Canon har valgt at nyheden også får en såkaldt “multifunktions-tilbehørssko”, der er den sko, hvor du på SLR apparater monterer din flash.

der er indbygget RS422 styring så nyheden kan styres fra en CCU/consol som et PTZ kamera

XF605 kan – når det kommer – både udstyres med en 2x XLR mount, lys eller andet, der både kræver strøm og kommunikation med kameraet.

Den kommende mikrofonadapter kommer fra TEAC, og hedder CA-XLR2d-C.

Læs også  Ny firmware til EOS R5

Når den monteres er det muligt at optage op til 4 samtidige lydkilder.

Slutteligt fordi vi er i 2021, bliver det muligt at livestreame fra det, og snakke med kameraet fra din telefon.

Det kan – i princippet – styres som et PTZ kamera, da der er indbygget RS 422 protokol i nyheden.

Der kan optages på to kort samtidig, der ( ser det ud til  ) bør være V90 SD kort, samtidig med at du sender den højeste kvalitet ud af 12G SDI porten.

Der er også indbygget HDMI, så måske du kan sende ligeså meget eller mere ud af denne port.

Måske endda samtidig.

10×16 KAS S er den “lange” storesøster til 7×10.7 KAS S der kan suppleres med den sikkert heldige UHD-DigiSuper 51

Den anden nyhed er et S35 KAS zoom, der ligner et hit.

Canon selv kalder det for en 10X Zoom, hvilket det bestemt også er.

Det er nemlig en 16mm – 160mm zoom, udstyret med en fast f/2.8 hele vejen igennem, hvilket er i omegnen af det hurtigste der findes til S35 kameraerne.

Zoomen, der hedder 10×16 KAS S er reelt en 8K zoom, hvilket blot betyder at der er tale om en zoom til fremtiden 8K Canon camcordere, der – som bekendt – ikke rigtigt findes endnu.

Derfor er det (?) almindelige PL + positive  lock mount, heller ikke det mest kendte.

Læs også  Image Stabilizer i Canon 4K ENG zoom

Vi er dog begyndt at støde på det, nu hvor flere producenter producerer kameraer der er fremtidens “1,25tommers 8K kameraer”

Nyheden, der kommer til at blive søster til UHD-DigiSuper 51 ( S35 ) og 7×10.7 KAS S (S35) , er som du har gættet helt oppe i den tunge kategori, hvor der optages med 3CMOS i 8K, i 240 fps, med kameraer der har computerkræfter nok til at kunne optage i 480fps.

Her de ambitioner SMPTE har på 8K’s vegne

10×16 KAS S, er derfor fyldt op med fluorit og Hi-UD-linseelementer samt asfæriske linseelementer, der hver især koster mere end en lille bil.

Alt sammen så vi også i fremtiden kan optage sport og andet, helt uden “kromatiske aberrationer”, “sfæriske aberrationer” andet der “forringer billedkvaliteten”.

Nyheden vejer bare 2,94 kilo, og ender sikker med at koste uendeligt meget.

Vi kender ikke prisen, men 5-800.000 er nok ikke helt forkert  + moms.

Det er muligt at læse mere om XF605 her.

Herunder en SMPTE forklarings video ( fra 2019 ) om fremtiden med 8K broadcast, der kommer til at foregå i 240P, nu hvor 4K jo er 120P.