IPMX er potentielt den nye Pro AV standard

I en tid hvor alt bliver stadig mere digitalt, er det altid på sin plads at holde øje med nye – potentielle – standarder.

Her en ny en af slagsen.

Den hedder “The Internet Protocol Media Experience”.

Og selv om at der er tale om en nyhed, er den stadig spændende da konceptet “minder en del om” NDI, bare med mere fokus på Pro AV, end (?) broadcast/streaming.

IPMX, er med andre ord et nyt forsøg på at sende lyd og billlede over Internet, som en “Open Standard for Pro AV”.

Igen.

Der er allerede en standard, nemlig NDI.

Det gør dog ikke IPMX mindre – potentielt – relevant.

Størrelsen der står bag denne standard, er nemlig The Alliance for IP Media Solutions (AIMS), der ( mere ) har fokus på “interoperability”, end på performance, i første omgang.

Og da det – burde – kunne oversættes til at IPMX er “mere åben” end NDI, er det jo oplagt at budget venlige løsninger, kunne tænkes at være udstyret med IPMX fra starten af, med ( potentielt ) en indbygget mulighed for at opgradere til NDI. Som eksempel.

Som det fremgår er IPMX langt mere end HDCP og JPEG XS

IPMX, er – ydermere – mere målrettet “AV over IP”, end mere flygtige installationer, som broadcast eller streaming, der ( tit ) er en OB vogn, eller et Fly Away kit der er etableret til lejligheden.

Så selv om at det er en forenkling kunne man forestille sig at AV industrien ville kunne bruge IPMX til faste installationer og NDI til streaming.

Læs også  Lidt mere 4K i biograferne

Konfliktet er derfor at disse to ( det er bare et eksempel ) standarder kunne tænkes at mødes ude i virkeligheden, og derfor kræver “hardware” ( eller software ) der kan få det hele til at snakke sammen.

I den forbindelse er det jo perfekt at det er AIMS, der står bag tiltaget, da de jo netop er klar over at der findes andre protokoller end deres egen.

Også til transport af video og audio over IP netværk.

Konceptet i den forbindelse er at IPMX skal efterleve SMPTE ST 2110 og AMWA’s Networked Media Open Specifications (NMOS), eller i hvert fald kunne tale med disse ( mere broadcast orienterede ) tiltag.

Derfor har AIMS længe haft gang i The AIMS Pro AV Working Group der tidligt fik både SMPTE, AMWA, og The Video Services Forum (VSF), samt The Joint Taskforce of Networked Media (JT-NM), med ind over deres ide.

Og nu hvor der er mere end 70 medlemmer i AIMS, kan der vist ingen tvivl herske om at der er stor tiltro til IPMX.

Så meget at vi – mere eller mindre – først hører om IPMX nu, selv om at AIMS har været på vej med IPMX siden 2019.

AV over IP er jo i den forbindelse netop en “milliard industri” da alle jo enten selv skaber løsninger, eller – som vi har oplevet det i vores ende af verden – vælger at bruge NDI, der – i et stykke tid – har været en løsning der kunne levere “high-quality, low-latency, og affordable video og audio transport over et IP network”.

Læs også  Nye SteadyGums i år

Næste skridt på den udviklings stige, er så en såkaldt “truly vendor-agnostic standard for interoperability”, som det hedder på engelsk.

Altså en standard, hardware ( og software ) producenter problemfrit kan integrere i deres løsninger, der så “bare” virker med det samme, uden at det er nødvendigt at arbejde sammen med en ( eller flere ) proprietære platform, som ( for eksempel ) NDI.

Håbet er derfor ( fra AIMS’ side ) at deres IPMX enten kan blive den “bærende standard” eller den som alle taler sammen via.

IPMX er i den forbindelse baseret på noget alle kan blive enige om, nemlig SMPTE ST 2110. 

Kombineret med support for AMWA’s NMOS API’er er IPMX godt på vej ti l- potentielt – at blive den standard du møder i næste uge, når der bliver investeret i ny hardware, der – måske – ikke kun tilbyder NDI.

SMPTE ST 2110, er i den forbindelse et pænt genialt udgangspunkt for “Professional Media Over IP”, nu hvor broadcastere længe har været klar over at denne standard, både virker og kan levere hvad der efterspørges.

Så hvorfor ikke også bruge SMPTE ST 2110 til Pro AV.

Eneste problem i den forbindelse er så ellers at SMPTE ST 2110 netop er en “broadcast-centric standard”, der faktisk mangler en række krav til “AV over IP”.

Læs også  Så kom den første 20K LED

Som eksempel er det fint at SMPTE ST 2110 taler om “ukomprimeret video”, det er bare ikke særligt sjovt i et “budget orienteret” 4K eller 8K miljø, hvor der flyttes data 24 timer i døgnet.

Igen noget SMPTE ST 2110, har taget til sig, med udvidelsen SMPTE ST 2110-22, der har fokus på “komprimeret video”.

Desværre er der ingen codecs eller et “base codec” i  SMPTE ST 2110-22, hvorfor vi er ved være nået til IPMX.

Det eneste der mangler er lyden, der endte som AES67, der i kombination med de codecs der er i IPMX endte med at gøre denne potentielle standard til “lige det” Pro AV har brug for.

Uanset om der er tale om faste installationer eller opstillinger til korte jobs ( events og andet ).

Konceptet er i den forbindelse nået til at der er fuld support for HDCP 2.3 og DisplayPort, samt “seamless handling of Extended Display Identification Data” (EDID).

Og – du har gættet det – der er nu i nyeste revision af IPMX fuld support for JPEG XS, i den form der er specificeret i SMPTE ST 2110-22.

Som AIMS sammenslutningen har sagt det:

 -IPMX is a proposed set of open standards and specifications that enable the carriage of compressed and uncompressed video, audio, and data over IP networks for the Pro AV market.

Læs mere om AIMS alliancen her.

læs mere om IPMX her