Hollywood på vej i strejke

Det er formodentligt ikke helt så tæt på som man kunne frygte.

Men den er god nok.

Hollywood, konkret IATSE, er pænt tæt på at trykke på strejke knappen, og dermed lukke ned for alt såkaldt “union production”.

Fagforeningerne og film arbejderne i de store produktions “hubs” er nemlig ved at være godt trætte af at de skal arbejde stadig længere hver dag, og nu helst til nedsat løn, fordi streamerne ikke mener at de tjener nok penge på den enkelte produktion.

Det er dog ikke kun økonomien der er problemet.

Streamerne er for længst oppe på at have planlagt hele serie-produktioner, hvor alle 6 dage om ugen, i de par måneder optagelserne står på, er på mindst 12 timer, gerne 15.

Dermed er optage uger på 72-90 timer, 3-4 måneder i træk ikke længere en sjældenhed.

Det er den nye normal.

Og selv om at filmindustrien fortsat er en kreativ “business”, er et svært at “være på” 4-5 serier om året, arbejde 15 timer om dagen, 6 dage om ugen, og stadig føle sig kreativ.

Det har i den forbindelse længe svirret med rygter om at “Hollywood” er på vej ind i en strejke, der – potentielt – kunne ligge alle “fagforenings film og serier” ned.

Læs også  Chromecast på vej til at blive smart
Det er som pointeret pænt tæt på at Hollywood strejker for bedre løn og arbejdsvilkår

IATSE, er i den forbindelse en pænt stærk fagforening, der har afdelinger i alle de “hubs”, eller store byer, hvor der “traditionelt” bliver optaget båder serier og film.

Suppleret med at der er “masser” af problemer med at producere i Canada, da USAs grænser fortsat ikke er åbne på grund af Corvid-19.

IATSE er desuden stor og om muligt endnu stærkere i de byer hvor pænt mange amerikanske serier og film blev/bliver optaget.

Indtil videre er det dog stadig” bare” en trussel, fra IATSE og en række filmarbejdere, der ikke længere vil finde sig i at skulle arbejde i 12-15 timer i døgnet i hele optage perioden, og – for eksempel – gå 10 procent ned i løn, fordi Apple ikke mener at deres serier kommer ud til helt så mange som Netflix produktionerne gør.

Konkret er lønningerne – ydermere – under pres, fordi streamerne og film selskaberne ikke længere kan sælge deres produktioner til TV.

Noget der blev understreget ved uddelingen af Emmyer, hvor broadcast i USA fik nul Emmyer, mens streamerne løb med 100 procent af resten.

Igen noget streamerne mener at film arbejderne skal kompensere for, ved at gå ned i løn.

De sidste par måneder, hvor flere måske gik og troede at den globale pandemi var på vej væk, er det jo blot blevet værre i USA, der nu snart har flere tilfælde end da det stod værst til globalt, har ydermere sat en række produktioner under pres, da forårest i en lang periode så ud til at ligne en lys fremtid, hvorfor et utal af produktioner blev sat i produktion.

Læs også  Charlie tryller videre med sæson 5

Og nu hvor pandemien – alligevel – ikke er på vej væk, i USA, skal serierne og spillefilmene altså stadig produceres.

Og det helst på kortere tid, da andre produktioner jo står og venter.

En række non fiction filmarbejdere har længe haft en side på insta, hvor der dagligt kommer mere og mere sindsyge historier om hvordan typisk TV folk nu – ofte – er tvunget til at bo – typisk i egne biler – på location, arbejde 15 timer i døgnet, gerne på flere samtidige produktioner, nu til en lavere løn, alene så streamerne kan tjene flere penge på den enkelte produktion.

Fiktion eller IATSE har deres Insta her.