DR kaster sig over kulturen

Efteråret er som bekendt over os.

Og selv om at det burde betyde at seertallene er eksploderes, tyder en del på at det ikke er tilfældet.

Forrige uges underholdnings format med flest seere havde således “kun” 700.000 seere, hvilket – for eksempel – kunne sammenlignes med vinderen i uge 37 året tidligere.

Her var der 162.000 flere seere til det meste sete.

Året før var der hele 4 formater med flere seere.

VMD havde – som eksempel – 307.000 flere seere i 2019, end det har her i 2021.

Tilbage på DR, satser de derfor (?) på kultur formater.

Måske i erkendelse af at DR ikke længere kan levere “flotte seertal”, suppleret med at en masse politikere og meningsdannere, der stadig ikke har været på YouTube og bliver glade.

DRTV, DR2 og DR1 lover i den forbindelse en “palet af nye kulturprogrammer der går i dybden med kunst, musik og arkitektur”.

Lisbeth Langwadt, der er programchef i DR, forklarer:

 -I en tid, hvor dansk indhold er under pres fra et overvældende globalt medieudbud, er det en kerneopgave for os at levere kulturindhold, der afspejler den danske virkelighed og dykker ned i det, der rører sig, i de forskellige kulturgenrer herhjemme. Og det både, hvis man i forvejen er kulturelsker og gerne vil nørde, dyrke og gå kritisk til værks og komme i dybden inden for en genre, eller hvis man bare elsker at lade sig overraske over kulturindhold, man slet ikke vidste, man ville holde af, slutter hun.

Det bliver dog ikke kun TV fladen, der kommer til at byde på kultur.

Også radiokanelerne skulle være på vej med kultur orienteret indhold.

Her bliver der dog mest tale om såkaldt, eller påstået “kritisk kulturjournalistik”.

Koncern TV har fulgt med Anna Martensen da hun lavedes hendes dokumentarfilm

Det tager dog lang tid at planlægge “kritisk kulturjournalistik”, hvorfor det kritikken først når en af radiokanalerne engang i 2022.

Læs også  DR1 vil godt have seerne tilbage

Til gengæld kan DR love at det/de kommende “kritiske” formater kommer til at supplere formater som “4. division”, “Skønlitteratur på P1”, “Klog på sprog” og “Kulturen på P1”, der for uindviede er programmer der “er kultur”.

Tilbage på TV, har DR allerede taget hul på et af deres nye kultur TV formater, nemlig “Er der en arkitekt til stede”.

Her kigger Ane Cortzen på blandt andet Navitas i Aarhus, CabInn i København, Lily Gyldenkildes Torv i Horsens og 12 kæmpesommerhuse i Asserbo Plantage med hendes arkitektuddannede øjne.

Og selv om at det lidt fremgår af formatets titel, “efterser” og “gennemgår” værten de omtalte byggerier for at konstatere om “måske-måske ikke har været arkitektkyndig” til stede, før byggeriet blev kastet op med kraner, af importerede og underbetalte arbejdere.

Igen der er tale om kultur TV, så det handler mere om “de oprindelige planer for bygningerne” og det endelige resultat.

Værten siger:

 -Jeg har i mange år undret mig over, at der dukker bygninger op rundt omkring, hvor det med arkitektbriller er tydeligt, at der er gået et eller andet galt. Det handler ikke om, om noget er grimt eller pænt, men om hvordan noget kan stå færdigt og afvige fra den oprindelige idé og lokalplan. Derfor optrevler vi bygningernes tilblivelse fra start til slut for at finde ud af, om der har været en arkitekt til stede, slutter hun.

DR er ydermere også på vej med “Oprør på Akademiet”, der lyser som satire, men som bestemt ikke er det.

Her følger en – eller flere – VJ’s den “nyudklækkede dokumentarist Anna Martensen”, der “kommer fra den kulturelle overklasse med en far, der er kunstmaler af den gamle skole”, i hendes forsøg på at “lave et portræt af en række af unge kunstnere, der har stærke holdninger til kunstens rolle i en tid, hvor det er umuligt at komme udenom spørgsmål om magt”.

Læs også  YouSee fortsætter mod streamtoppen
Forsangeren fra DAD kigger på dansk Rock musik anno 2021 – med et smut forbi alle dem der stadig turnerer

Igen, det lyder fortsat som satire, men er altså en slags “true crime” dokumentar serie, om tilblivelsen af en dokumentarfilm, i kunstens verden.

Fokus er ydermere på “identitetspolitik”, “krænkelsesparathed” og “wokeness”, der længe har været en diskusison på blandt andet Det Danske Kunstakademi, der i enkelte medier er blevet beskrevet som “et giftigt studiemiljø”.

Man kunne fristes til at mene at DR seerne “i den anden ende af kulturen” kan glæde sig til Jesper Binzer, der som bekendt både er en rocklegende, og nu også studievært.

D-A-D typen er nemlig på vej med en række programmer hvor han “undersøger, hvordan dansk rock lyder netop nu og ikke mindst, hvad der har været med til at forme den”.

I den forbindelse er der også lige blevet plads til at besøge en række – pænt etablerede – andre navne, som TV2, Kashmir, Iceage, Volbeat, Nephew, Steppeulvene, Jung, Sanne Salomonsen, The Raveonettes, Wili Jønsson, Mø, Michael Falch, Dizzy Mizz Lizzy, der – deres fremskredne alder til trods – stadig har et liv fuld af “øvelokaler, baggårde, kolonihaver og kæmpevillaer”, alt efter hvor mange penge de har tjent på deres musik.

Jesper Binzer siger:

 -Jeg er nyforelsket i min metier og i menneskene i den. Alle møderne om den danske rock har været utroligt livsgivende – når Iceage viser, hvordan det skal gøres, når Sanne tænder sine øjne, når Steffen Brandt er uironisk, når Michael Poulsen inviterer indenfor, når Konvent spørger, hvordan man kan have familie og turnere verden rundt. Det er en af de fedeste ting, jeg nogensinde har været med til, og det var en dejlig udfordring at skulle holde kæft i 10 minutter og lade alle de andre fortælle. Det lykkedes også næsten, slutter han og formatet “DR2’s store danske rockhistorie”.

Læs også  Uncoated Superspeeds på VariCams

Slutteligt er der også blevet tid til lidt familie agtigt TV.

Her er det planen af Søs og Molly Egelind tager seerne med ud for at kigge på blandt andre J.F. Willumsen, Franciska Clausen, P.S. Krøyer og Asger Jorn.

Da sådanne billeder hænger i forskellige ender af landet, bliver “Søs, Molly og malerne” således også en rejse  rundt i landet her fra i morgen, hvor “..Søs Egelind tager udgangspunkt i sin egen livlige fantasi og sanser, når hun møder kunstnerne, der i serien er bragt til live gennem en kombination af deres egne selvportrætter og kunstig intelligens”.

Dem der vælger at se med, kan derfor se frem til komme til Skagen, Paris og en tur i tidsmaskinen, der tager seerne med tilbage til 1800 tallet, hvor det mest kommer til at handle om hvordan kunsten, kunstnerne og deres liv formede sig.

Søs og Molly Egelind har fået en række museer for sig selv mens deres reaktioner optages til DR1

Søs Egelind forklarer:

 -Det har været utroligt spændende at rejse rundt i Danmark og dykke ned i de fantastiske og nye historier om seks af de største afdøde kunstnere, vi kan bryste os af herhjemme. I programmerne bliver kunstnerne bogstaveligt talt bragt til live gennem deres selvportrætter, og jeg håber virkelig, vi kan inspirere seerne til at opleve kunstnerne og deres værker på de mange fine museer her i landet. Kunst skal opleves i virkeligheden, slutter hun og når lige at pointere at Molly Egelind er hendes datter.

Som pointeret sker der også en del på radiosiden.

Her kan lytterne glæde sig til:

“4. division”, sendes på P1 og i DR Lyd. ( podcast )

“Klog på sprog”, sendes på P1 og i DR Lyd. ( podcast )

“Kulturen på P1”, sendes på P1 og i DR Lyd. ( podcast )

“Skønlitteratur på P1” sendes på P1 og DR Lyd. ( podcast )

“Troldspejlet – podcast”, sendes i DR Lyd. ( podcast )

“Mord i kultureliten”, premiere uge 44 i DR Lyd ( podcast )