Vi streamer mere i følge Kulturministeriet

Den årlige rapport “Mediernes udvikling i Danmark”, der hvert år udfærdiges af Kulturministeriet, er nu nået til året 2021.

Og selv om at det ikke kan undre, er tallene i dette års rapport påvirkede af både Corona og den generelle udvikling.

Det meste ser dog langt fra så dårligt ud, som man kunne være bange for.

Som eksempel er faldet i “andelen af danskere, der ugentligt ser flow-tv” kun faldet med 6 procent, eller små 400.000 mennesker.

Til gengæld er det heller ikke voldsomt meget mere vi streamer, baseret på Kantar Gallup Seer-Undersøgelsen samt Index Danmark/Gallup – Helårsbase 2018 og 2020, der i begge tilfælde – som bekendt – ikke rigtigt måler på streaming.

Vi streamer nemlig kun 11 procent mere om ugen, hvilket er en udvikling der gør Danmark nærmest unik, nu hvor resten af verden streamer voldsomt meget mere.

Udviklingen har dog betydet at der nu blot er 4 procents “forskel” på dem der “hver uge” ser flow TV, og dem der “hver uge” streamer.

Som det fremgår bruger befolkningen nu næsten ligeså lang tid på at streame som på at se TV

Målt over 4 år, er faldet af andelen af befolkningen der “ser flow-tv mindst en gang om ugen”, ydermere blot faldet med 3 procentpoint, hvilket jo nærmest er så lidt, at man kunne forestille sig at der er tale om statistisk unøjagtigheder, selv om at “andelen af danskere, der streamer mindst en gang om ugen” er steget eksplosivt i 2020.

Læs også  TV2 undrer sig højlydt over medieaftale

For en god ordens skyld når Kulturministeriet lige at nævne at de kun måler på den del af befolkningen der er over 12 år gamle, hvorfor du godt kan give dit barn hendes iPad tilbage.

Som altid med sådanne rapporter, hvor ordregiver, “ønsker” at det ser ud til at befolkningen næsten ikke bruger de udenlandske tilbud, opstår der en række unøjagtigheder.

Således er der i en statistik 11 procent flere der streamer hver uge, mens de 6 procent der ikke længere ser flow TV, er blevet 3 procentpoint over 4 år.

Der kan dog ingen tvivl herske om at der bliver set mindre flow TV, og mere stream.

En anden “indikator” i rapporten “Mediernes udvikling i Danmark 2021” viser at andelen af husstande med et “tilsluttet TV” ( læs kabel TV eller fælles antenne ) er faldende.

Fra 2019 til 2020 valgte 7 procent af de husstande der ( tidligere ) havde adgang til “TV” ( der kun kan være via kabel, DVB-T eller fællesantenne ) at droppe den forbindelse.

Dermed er andelen af husstande der “ikke har et TV” (adgang ) steget til til 22 procent, hvilket – igen – er i omegnen af 5-600.000 husstande.

Udviklingen, der startede tilbage i 2012, stagnerede i 2019, men udviklede sig – igen – i 2020, hvilket betyder at mere end “hver femte husstand” ikke har “et tilsluttet tv” i husstanden.

Læs også  Investeringer i indhold er enorme
De 20 årige fortsætter nu med ikke at have et TV frem til de er 50 år

Gad vide om det bliver et punkt i de kommende medieforhandlinger, at 500.000 husstande er tvunget til at betale for adgang til DRs indhold, uden at ønske denne adgang.

Værst af alt er det ikke længere de unge, der dropper adgang til TV. 

De 50-59-årige, de 60-69-årige og de 70+-årige, vælger også i stigende grad flow TV fra.

Kulturministeriet har slutteligt kigget på “Kanal familiernes seerandele”

Og selv om det ikke kan overraske er den helt store taber i den forbindelse Discovery, der ikke længere bliver distribueret af YouSee.

Det har omvendt betydet at TV2 gruppen er løbet med flow TV seerne med en historisk høj andel af flow TV kiggeriet på 47 procent.

Noget der – delvist – er afstedkommet af at Discovery Network nu blot stod for 5 procent af flow TV kiggeriet i 2020.

DR, har i den forbindelse også tabt seerandele.

Efter at DR3 er blevet gemt væk på Internet, suppleret med lukningen af DRK og DR Ultra, står alle DRs RTV kanaler blot for 33 procent af flow TV kiggeriet.

Nent – eller TV3 kanalerne – har også tabt en marginal del, konkret fra 11 procent af flow TV seningen i 2019 til 10 procent i 2020.

Til sidst i del rapporten “TV og streaming” har Kulturministeriet kigget på alders fordelingen i forhold til streaming.

Læs også  Pandemien er færdig for Netflix

Og her er der såmænd også tale om en pænt heftig udvikling.

22 procent af landets husstande har ikke længere adgang til flow TV

79 procent af de 35-54-årige streamer ugentligt i 2020, hvilket er en stigning på 11 procentpoint siden 2019.

48 procent af de 55-70-årige streamer ugentligt eller oftere i 2020, hvilket er en stigning på 12 procentpoint siden 2019.

26 procent af de 71+-årige streamer ugentligt eller oftere, hvilket er en stigning på 8 procentpoint siden 2019.

Dem der nu streamer meget mere end tidligere er de 71+-årige, der har øget andelen fra 17 procent i 2018 til 26 procent i 2020.

YouTube og Netflix er nu begge mere brugt end DRTV.

YouTube benyttes dagligt af 25 procent af befolkningen, mens 55 procent benytter tjenesten månedligt eller oftere. 

Netflix benyttes dagligt af 19 procent af befolkningen, mens 55 procent benytter tjenesten månedligt eller oftere. 

DRTV benyttes dagligt af 18 procent af befolkningen, mens 56 procent benytter tjenesten månedligt eller oftere. 

Det er muligt at læse mange flere tal her.