DR Nyheder ude i ambitiøs klimadækning

Folk der er vant til DR-vært Joakim Ingversen og DR Nyheders klimakorrespondent Thøger Kirk, kan glæde sig til meget mere med Joakim og Thøger.

Duoen er nemlig på vej ud på et klima-roadtrip, hvor de besøger hele landet, mens de – kritisk – spørger blandt andet landmænd om klima udfordringerne.

Formatet der kommer til at hedde “Den grønne optur” følger så ellers DR vært Joakim Ingversen og DR Nyheders klimakorrespondent Thøger Kirk, der tager rundt i landet for at “se på konkrete klimaløsninger”.

Blandt de mange oplevelser seerne kan se frem til er når Joakim og Thøger besøger Danmarks Kvægforskningscenter, der ligger ved Foulum, der har hele 174 indbyggere.

Og nu hvor begge klima interesserede er parate til at prøve selv de vildeste ting, er det ydermere planen at Joakim og Thøger spiser hver deres plantebaseret burger.

Som altid er budgettet ikke det vilde, hvorfor der – indtil videre – blot er planlagt tre episoder, der får premiere på DR1 torsdag den 30. september. 

Heldigvis tyder noget på at “Den grønne optur” kunne finde sig en sponsor bil, nu hvor turen forestås i en elbil.

Et af emnerne er i den forbindelse klimavenlig transport, der ud over fødevarer og bolig er de tre områder der “er blandt nogle af de helt store menneskeskabte udledere af drivhusgasser”.

Læs også  TV2 vinder ekstremt mange priser

Selv om at det lyder som satire, er det ikke tilfældet.

Der er nemlig tale om et “bredt klimaprogram”, og et “umage makkerpar”, der på et klima-roadtrip kommer rundt om det meste.

De to værter bliver ind imellem animeret. Både på den ene og den anden måde.

Casper Walbum Høst, der er redaktionschef i DR Nyheder siger: 

 -Klimaforandringerne er en af de allerstørste udfordringer i vores tid. De er menneskeskabte, og mange især i den yngre generation er bekymrede for de katastrofescenarier, verden vil stå overfor, hvis vi ikke nedbringer CO2-udledningen markant. I det lys kan titlen “Den Grønne Optur” godt opfattes lidt blåøjet, men faktisk er vores mission med programmet at besøge en række konkrete løsninger, der på hver sin måde kan bidrage til at nedbringe udledningen. Ambitionen med ’Den grønne optur’ er at lave et bredt klimaprogram, der gør seerne klogere på den enorme udledning, men også viser, at der rundt omkring i Danmark eksperimenteres på fuldt tryk for at afværge de katastrofescenarier, der lurer ude i fremtiden, starter han og fortsætter.

 -“Den grønne optur” er også er et forsøg på at formidle klima på en helt ny måde ved at blande fortællegreb fra den taltunge nyhedsformidling med fortællegreb fra de brede, mere personlige DR1-programmer personificeret i Thøger Kirk og Joakim Ingversen. De to er de meget nysgerrige og til tider også underholdende værter, der kører rundt i Danmark i deres elbil og ser på danske løsninger, som kan være med til at nedbringe CO-udledningen og bremse klimaforandringerne. Det er for eksempel den gode idé til, hvordan oksekød kan gøres mindre klimabelastende. Eller den løsning, der betyder, at vi kan flyve på ferie uden at skulle tænke på CO2, slutter han.

Læs også  Æres drab i serieform som Viaplay Original

Værterne der – ind imellem bliver animeret (enten konkret som tegninger, eller bare lidt gladere ) erkender begge ikke at vide meget om klima.

Joakim Ingversen siger:

 -Jeg er ikke den store klimanørd, men jeg ved godt, at der er et problem, og det problem er faktisk blevet større, efter jeg har sat to dejlige piger i verden. De har virkelig fået mig til at tænke over, hvad det er for en verden, vi sætter dem ud i, slutter han.

Thøger Kirk der har været klimakorrespondent i DR Nyheder siden 2019 har omvendt et “indgående kendskab til både klimaforandringerne og mange af de bud på løsninger, der arbejdes med rundt omkring i verden”.

Derfor siger han – i programserien – blandt andet:

 -Jeg har med mine egne øjne set, hvad der sker med klimaet når temperaturen stiger med bare én grad. Men vi har jo kurs mod to grader og måske endnu mere, og forskerne er enige om, at det er menneskeskabt. Så der er brug for en eller anden form for løsning. Der er brug for noget handling nu.

Casper Walbum Høst supplerer og siger:

 -“Den Grønne Optur” er bare én måde at formidle klimajournalistik på. Ved siden af kommer der mere nørdede baggrundsartikler til dr.dk, selvstændige, forklarende videoer – såkaldte explainere – til DRTV, og så kommer vi med en ambitiøs nyhedsdækning til blandt andet TV-Avisen og 21 Søndag, som skal køre i forlængelse af “Den grønne optur” op mod det vigtige klimatopmøde COP26 i november. På den måde er det vores håb, at alle DR’s brugere kan tappe ind i lige præcis den klimadækning, som opleves som mest relevant for dem, slutter han.

Læs også  BritBox kommer

Der er som pointeret premiere på torsdag og de efterfølgende torsdage sendes de andre programmer.