Så er 4:3 ellers tilbage

Et af de steder de unge søger hen, når de vil se nye trends, katte videoer og rigtigt meget andet er som bekendt YouTube.

I den forbindelse er det ganske morsomt at se at specielt populær musik har besluttet sig for at være en del af “trend sætteriet”.

Derfor kan det heller ikke undre at netop musikvideoerne har eksperimenteret med “underlige” men – pænt kendte – formater, der ellers var lagt i graven for en del år siden, her på det sidste.

Sidste nyt i den trend, ser ud til at være det ellers forhistoriske format 4:3.

Igen.

Et format som stort set alle kender, som vi er rigtigt mange der er glade for at TV og dermed produktionsmiljøet har forladt.

Eller rettere.

Nu begynder det så ellers at dukke op igen og igen.

Det kan naturligvis bare være et tilfælde.

Men en bunke spanske, latin amerikanske og nu også engelske og amerikanske videoer ser ud til at have valgt netop 4:3 formatet, med fuldt overlæg.

Et fænomen der på alverdens musik scener længe er gået i den modsatte retning, nemlig med stadig smallere “video striber” yderste i siderne, hvor “hero formate” som 5:20  eller værre længe har hersket.

Her skulle motivationen – efter sigende – være at storskærme – idag – består af “blokke der monteres sammen, og da det giver en række begrænsninger i forhold til formatet, er de fleste “koncert storskærme” altid i højformat.

Læs også  Fremtiden er hybrid

Desværre et fænomen der fortsat lever, bedst understreget af sensommerens store koncerter på Refshaleøen, og i Parken, der begge tilbød storskærme i højformater.

Tilbage til 4:3 trenden, kunne denne udvikling – måske – helt eller delvist tilskrives at bestemt Arri kameraer kan optage på “hele sensor” i netop 4:3 formatet.

Og da dette give den maksimale opløsning er det åbenbart noget flere producenter af pop musik har tænkt over.

Her lidt musik der ser ud til at understrege trenden med 4:3.