Panasonics næste EVA

Noget kunne tyde på at Panasonic er på vej mod 8K.

Og ganske som – for et par år siden – hvor de frigav deres EVA-1, tyder flere ting på at deres EVA-2 bliver et 8K kamera, nu bare med en såkaldt “organisk CMOS sensor”, der er født med “WDR” der formodentligt betyder wide Dynamic Range og “indbygget i sensor”, Global Shutter.

I følge en omgang auto oversæt, vi har lavet, skulle der blive tale om en 8K sensor, der – konkret – holder en opløsning på 8192 x 4320, præcist 2X 4K DCI i bredden og 2x 4K UHD i højden.

Ganske som deres EVA-1, har denne prototype den karakteristiske røde kant langs den ene side at huset, ganske som indgangen til lyden enten er hentet direkte fra et EVA-1 eller også blot er – ekstremt meget  – inspireret af netop dette kamera.

Som det fremgår af billedet udvikler kamera eller/og sensor en hulens masse varme, hvorfor der både er blæsere ovenpå og bag i.

Panasonics kommende “organiske sensor” er 4x så lysfølsom som moderne CMOS sensorer idag

Et gæt er at det fortsat kun er noget der vil kunne opleves på denne prototype, der bliver vist frem på Makuhari Messen’s Technology Exhibition, der sluttede her i weekenden.

Uanset dette, er der tale om et 8K kamera, der fungerer, da der kom billeder ud af prototypen, hvorfor både kamera og sensor altså “fungerer” idag.

Læs også  Cineo ReFlex R15

Når det er på plads, giver Panasonic nyheden et godt billede på hvad producenterne af kameraer har planer om.

En CMOS i fremtidens kameraer vil således være udstyret med en 8K sensor, der derfor er “nødt til” at være udstyret med mindst 35 millioner pixels.

Konkret i tilfældet med denne prototype, 8192 x 4320 pixels, der såmænd er 35,389MP.

Den organiske CMOS der er blevet vist frem flere gange, sidst i februar 2016, er tænkt som næste generation CMOS, der erstatter “siliciumfotodioden” (lysfølsomt plastik) , til en “organisk film” ( læs plastik ), der har en højere lys absorptions koefficient, hvilket – gætter vi på – betyder at der er/bliver tale om en væsentligt mere lysfølsom sensor, nu hvor kameraerne taber en blænde, hver gang de går fra interlaced til progressivt, og endnu mere når opløsningen hæves.

Som eksempel taber et kamera ( mindst ) en blænde fra 1080i til 1080P, og i princippet er tabet endnu højere fra 1080p til 4K DCI, nu hvor hverken sensor eller objektiv er blevet større eller mere lysfølsomt, samtidig med at billederne får 4x så høj en opløsning.

8K, bliver det næste mareridt, da dette – i princippet – er et 120P format, der igen holder 4x opløsning af 4K.

Bemærk at der er 4x SDI ud af kameraet/prototypen, altså 4x4K DCI

De CMOS kameraerne er udstyret med idag, kan – ganske enkelt – ikke længere levere den fornødne opløsning, da der ganske enkelte ikke er lys nok til dette.

Læs også  Hvis det er Nits du vil have

Kombineret med at elektronikken jo heller ikke kan presses særligt meget mere.

Udviklingen understreges af at andre producenternes 8K kameraer for længst er vokset til 1,25 tomme, hvilket det kommende “EVA-2” også ser ud til at være.

Igen.

1,25 tommer er stort set identisk med S35, hvilket omvendt – kunne betyde – at fremtiden broadcast – skulder – kameraer bliver nødt til at overgå til at være udstyret med 3CMOS blokke i S35mm formatet, da de ellers ikke vil kunne blive lysfølsomme nok til moderne TV produktion.

Tilbage på prototypen, fra Panasonic er den kommende “organiske” sensor en “bagbelyst CMOS sensor” der er udstyret med en (?) indbygget ) global shutter.

Som vi læser det, er denne “shutter, der er elektronisk styret” en “integreret del af sensor”, da det ikke er muligt at holde dynamik/opløsning hvis der installeres en “supplerende” shutter, der ( vist nok ) er den vej Sony er gået.

I konkrete tal, skulle Panasonics kommende “organiske CMOS-sensor” have en “dynamisk område, der er fire gange større” end de CMOS-sensorer vi kender idag.

Det er svært ikke at se de mange ( relativt ) områder hvor design af EVA-1 og det kommende 8K kamera ligner hinanden

Kameraet og sensor er – i princippet – fortsat kun nået til prototype stadiet, men nu hvor både opløsning og DR er “god nok” til 8K, kunne det tænkes at dette kamera går i produktion i en ikke fjern fremtid.

Læs også  Specs ude på Lumix S1R og Lumix S1

Er det tilfældet, kunne det tænkes at der rent faktisk er tale om et kommende EVA-2, der også var på den teknologiske forkant, da det blev lanceret.