DVB er nået til 8K UHD

Vi bliver nok nødt til at erkende at vi ikke rigtigt har fulgt med udviklingen af DVB her i landet.

Blandt andet fordi fordi de fleste MUX’er jo blev solgt, hvorefter det – mere eller mindre – var lukket land for andre end betalende kunder, og dermed uinteressant for os andre.

Det har dog ikke forhindret teknologien i at udvikle sig.

Ganske som – os der endte med ikke at bruge DVB – oplevede at mobil telefonen gjorde det.

Og selv om at sammenligningen er lidt ufin, kunne man let mene at udbudet på en mobil, der bliver castet op på en skærm, er langt mere omfattende og inkluderende end det lokale DVB sendenet.

Igen.

Det har the DVB Steering Board, besluttet sig for at gøre noget for.

Derfor har de netop meldt ud at den kommende 8K UHD video standard for DVB, er på plads.

Igen.

DVB standarterne er mange og komplekse og (kan ) bruges til meget andet end jordbaseret distribution

Sendenettet her i landet, tilbyder – cirka – at 30-40 kanaler slås om 20-30Mbit/s, hvilket allerede i starten var i underkanten.

Og da slet ikke nok båndbredde til bare 1080P.

Derfor går der nok et stykke tid, før vi kan opleve de første 8K DVB kanaler her i landet, der sender i heftigt komprimeret HEVC eller H.265, pakket så selv meget små sendenet nu snart kan håndtere 8K DVB.

Læs også  RTVE viser 8K på DVB-T2

The DVB Steering Board håber på at tiltaget ( altså definitionen af en standard for 8K DVB ) betyder at flere broadcastere/nationer vælger at satse på dette – ellers udmærkede – jordbaserede sendenet, der nu tilbyder en endnu mere omfattende og “flexible toolbox” til broadcastere og andre der overvejer DVB.

Omvendt er DVB jo også set som punkt til punkt “TV” (typisk i form af feeds), hvor 8K og HEVC pludselig begynder at blive ganske interessant, da det – potentielt – vil være muligt for – for eksempel – selvsamme broadcastere at distribuere deres indhold jordbaseret helt uden andre omkostninger end et par sende og modtage master, og udstyr der er så moderne at det forstår High Efficiency Video Coding, eller H.265.

Som altid er virkeligheden en udfordring.

Og som sådan også her, hvor HEVC “kun” kan komprimere de allerede komprimede signaler med 25 til 50 procent, hvorfor 8K DVB altså kommer til at fylde pænt meget, hvis – lokale – MUX ejere skulle være friske på at eksperimentere.

Hvor meget de fylder, er helt sikkert også med i de nye specs fra The DVB Steering Board, der – helt sikkert – går og venter på at medlemmerne tjekker den nye standard ud.

Specielt nu, hvor DVB specificationemn rent faktisk både taler om “delivery” af 8K UHD som “broadcast” (transport stream) og som broadband (DVB-DASH) stream.

Læs også  Cinema 4D ude som M1 program

Alt sammen noget interesserede kan læse i den nyeste “DVB BlueBook” der er fuld af de nyeste DVB specification for video og audio coding, samt sidste nyt i forhold til DVB-DASH profile for video streaming og endelig DVB-SI specificationerne.

HEVC og 8K video support skulle være endelig på plads i løbet af 2022.

Derefter kommer målene til at handle om “Next Generation Video Coding”.