BBC på vej væk fra medielicens

Ganske som vi her i landet, har en stor – eller flere – store PBS broadcastere, der – måske mest af vane – fortsat er betalt af befolkningen, som en slags tvangs skat, er BBC også betalt af den lokale af slagsen.

Indtil videre.

Nu viser det sig at engelske politikere, konkret den tidligere kulturminister, mener at befolkningen skal have lov til at vælge.

Et eller andet sted, er der jo ræson i det tankesæt.

Altså at befolkningen selv burde have muligheden for at de ønsker at betale et par procent af deres nette indkomst hvert år, til – for eksempel – en broadcaster de ikke ønsker at have adgang til.

En fremtid, vores lokale medier ser ud til at have taget fat i, nemlig at den såkaldte “mediestøtte” skal udfases, så de her mediehuse, der – i flere tilfælde – jo blot er udenlandske pengemaskiner, der fortsat ser det som en positiv udvikling at de modtager millioner af kroner hvert år, så de kan fortsætte med at udgive aviser, ingen læser.

Mere end en million husstande er ophørt med at betale licens til BBC over de sidste par år

John Whittingdale er som bekendt tidligere kulturminister, og turde – åbenbart – end ikke foreslå denne udvikling for BBC, hvor deres medie licens udskiftes med en “government grant” og muligheden for at tilbyde alle der vil, adgang til hele BBC, mod at de betaler medie licens – for eksempel – direkte til BBC, som resten af verden gør det, til alverdens streamere.

Læs også  Dansk kunst skal ses på SXSW

Som de fleste ligeledes vil være bekendt med det, er John Whittingdale liberal, i en sådan grad af selv pænt grønne partier på højrefløjen herhjemme bliver jaloux, over mandens direkte og ærlige form.

Motivationen bag overgangen til at BBC får en “engangs ydelse” og så ellers selv må sørge for at skabe indhold befolkningen gider se, er at hele verden jo netop oplever et boom på det såkaldte bredbåndsmarked.

Og i takt med at fortidens “forsynings pligt”, og “hensyn til befolkningens behov for at kunne blive oplyst af BBC”, er nærmest ikke eksisterende, ser den tidligere kulturminister ingen grund til at befolkningen tvinges til at betale for at betale for produkter, de – måske – ikke ønsker adgang til.

Det omtalte “grant”, eller “engangs ydelse” skal så ellers bruges til at skabe indhold til børn, som en “kerne ydelse” suppleret med indhold der kan tilgås på samme måde som hos Netflix, uanset om der er tale om sport, nyheder eller drama.

Selv om at vi er pænt langt fra den samme udvikling, her i landet, kan der vel ingen tvivl herske om at John Whittingdale’s forslag, eller tanker, er – som han selv pointerer det – pænt “progressive”.

Han spørger:

 -Is it not better to fund a core BBC package through a central government grant and taxation? starter han og fortsætter.

Læs også  Vi er pænt digitale her i landet

 -Instead of £159 a year, it would be a reduced amount to pay for the things an insufficient amount of people would be willing to pay for – news, current affairs and arts programmes. On top of that, two-thirds of the current fee could be a voluntary subscription (for populist programming). You wouldn’t have to pay it, slutter han.

Han henviser ydermere til mere en en millon medielicens aftaler, der er blevet “opsagt”, hvilket allerede understreger at BBC er under press fra dem der rent faktisk ikke ønsker at betale for ( hele ?) BBC.

Han fortsætter:

 -The warning signs are there, that decline in licence fee numbers will only grow. The younger generation is much more attuned to the idea of on-demand TV, forklarer han videre.

 -The BBC will need to think about whether it needs to make so much content. They make great drama but if the BBC stopped making drama, there are plenty of other great drama being commissioned by a wide range of services with vast budgets, slutter han og kunne mistænkes for at være den eneste konservative politiker der har kommenteret på vores lokale medieforhandlinger.