BBC mister licensen i 2027

Det er svært ikke at set udviklingen i England som andet et oplæg til vores lokale medieforhandlinger.

Der er politikerne nemlig nået frem til at BBC ikke længere er eller skal være PBS TV.

I stedet må “de klare sig selv”, suppleret med faste beløb, der som BBC har været ude og pointere det, resultere i at BBC afgår ved døden.

Det er – formodentligt – også en del af planen, bag det nyeste tiltag fra politikernes side, i følge flere engelske medier.

Den nuværende regering, har i hvert tilfælde netop annonceret at “medie licensen” i England nu ( i år cirka ) “fastfryses”, hvorfor BBC allerede “nu” bliver nødt til at spare heftigt på deres budgetter.

Planen er derefter at lade licensen være fastfrosset i 2 år, uanset inflation og alt andet, for derefter at lade den udvikle sig med prisudviklingen fra ( omkring ) 2024, hvorefter den bliver totalt udfaset 100 procent i 2027.

Politikerne og the BBC, som størrelsen hedder der, har været ude og pointere at BBC vil blive nødt til at skære heftigt i deres bugetter øjeblikkeligt, og at BBC – i princippet – være være nødt til at have afviklet sig selv fuldstændigt frem imod 2027.

Størrelsen kan jo ikke have nogle økonomiske forpligtigelser, hvis der ingen penge kommer.

Nadine Dorries, der er culture secretary, der svarer til kultur og kirke -minister her i landet, skulle i løbet af i går ( se nederst ) have bekræftet licensen i England forbliver på 159 pund om året frem til og med 2024, hvorefter den vil stige “med prisudviklingen”, for i 2027 at blive droppet fuldstændigt.

Læs også  TV2 News satser på det amerikanske præsidentvalg
BBC skal spares ihjel mener det nuværende politiske flertal i England der ydermere mener at BBC’s nyheder er “politiske” og uenige med selvsamme flertal

Som hun pointerede det:

 -This would be the end of the current licence fee funding model for the BBC, raising doubts about the long-term financial future and editorial independence of the public service broadcaster under a Conservative government.

Hun fortsætter:

 -This licence fee announcement will be the last. The days of the elderly being threatened with prison sentences and bailiffs knocking on doors are over. Time now to discuss and debate new ways of funding, supporting and selling great British content, sluttede hun.

The BBC har dog ikke givet op, og er da også “blevet lovet”, at de kan forhandle sig frem til en form for “støtte” der vil kunne drive BBC videre også efter 2027.

I hvilken form, eventuelt som hel eller delvist – privat virksomhed, vil der først blive taget stilling til på dette tidspunkt, vurderer kulturminsteren videre.

 -There will be a lot of anguished noises about how it will hit popular programmes, but they can learn to cut waste like any other business. This will be the last BBC licence fee negotiation ever. Work will start next week on a mid-term review to replace the charter with a new funding formula, fortsætter hun.

 -It’s over for the BBC as they know it.

Læs også  Tid til trainees på filmproduktioner

BBC kommer dermed “kun” til at modtage omkring 3,2 milliarder pund om året, de næste par år, hvilket – oplagt nok – er et kæmpe problem, i en tid hvor priserne udvikler sig den helt forkerte vej, kombineret med at presset på kvalificeret arbejdskraft i TV og film industrien har banket lønningerne helt derop hvor – for eksempel- DR åbenbart ikke længere kan være med.

Udviklingen der allerede slår igennem til april, betyder at det ikke bliver muligt for BBC at hæve priserne fra 159 pund til 167 til april, hvilket svarer til den nuværende årlige inflation på 5,1 procent i England.

BBC der allerede har sparet på budgetterne i flere år, kommer dermed til at skulle spare endnu mere.

Forventningerne er – i den forbindelse – at BBC kommer til at producere og sende mindre sport og et mindre antal timers drama.

BBC har ikke været ude og kommentere på udviklingen officielt.

En skulle dog have sagt:

 -There has been similar speculation before. There are very good reasons for investing in what the BBC can do for the British public, and the creative industries and the UK around the world. Anything less than inflation would put unacceptable pressure on the BBC finances after years of cuts, slutter denne person.

Læs også  DR3 lever videre på Internet

Her tre timers dialog om emnet fra igår.