Robot kameraerne kommer

Størrelsen MRMC, der er kort for Mark Roberts Motion Control Ltd er stadig mest kendt for deres herlige Bolt løsninger, der – som det fremgår nederst – stadig tryller reklamefilm frem, som mange slet ikke har fantasi til at kunne gennemskue hvordan er blevet til.

Heldigvis er det noget de har styr på hos MRMC, der de sidste par år har markeret en stadig større interesse i et andet område, nemlig broadcast.

Og selv om at det er oppe og vende ofte, er det ikke så ofte at der bliver sat så konkrete tanker på udviklingen, som dem Marius Merten, der er manager robotic imaging, MRMC, er ude med.

Han vurderer som eksempel at det i pænt mange situationer burde være muligt at fusionere alverdens dygtige fotografer med nye “kollegaer”, bedst kendt som PTZ kameraer.

Som eksempel nævner han sports produktioner, hvor en god del af de kameraer der laver “beauty shots”, publikum, eller bruges til ligge grafik på, burde/kunne være “forprogrammerede” kameraer, der enten bare blev “knappet” hent til næste position af automatik, eller en operatør, der i stedet for et enkelt kamera, blev udstyret med 10-15 kameraer, der så ikke længere skal bemandes.

Tendensen er naturligvis allerede kendt herhjemme, hvor opererede kameraer kombineret med “robot kameraer” der enten styres lokalt via et panel, eller som Minitech har vist at de kan, vi IP, over skyen og ikke nødvendigvis på venue.

Læs også  Betalings TV i krise

Herhjemme er det ofte at alt fra konferencer, til diverse “streaming” jobs er helt eller delvist overgået til netop at være et eller flere “store” kameraer og PTZ kameraer for resten.

Robot hoveder er for alvor på vej til at overtage stadig flere positioner – planen er ikke kun at en operatør skal kunne operere flere cams

Også her, har Marius Merten flere begavede tanker.

Som eksempel er det – fortsat – ikke realistisk at tro på at AI kan “lære” at operere et kamera som en operatør med stor erfaring.

Omvendt burde det være muligt ( spørgsmålet er om det allerede er muligt ) at “spejle kamera 1” og lade AI bruge kamera 1 til at operere kamera 2. ( bare med en større beskæring, som eksempel ), vurderer manden der burde vide hvad han taler om, nu hvor det er noget af det som MRMC arbejder på at udvikle.

Tænkes disse tanker videre, burde det – også –  være muligt at “spejlvende” den AI, der styrer “kamera 2” og lade den overtage et tilsvarende kamera i den “anden ende af banen”.

Motivationen er fortsat alt fra Covid, til det faktum at der kan spares mange penge på at “lade produktionen” overtage operationen af et eller flere PTZ kameraer på venue.

Noget TV2 allerede gør, på en række sportsproduktioner.

Marius Merten ser udviklingen med flere remote styrede kameraer som en del af udviklingen mod “Cloud produktion” og helt eller delvist AR og VR dækkede produktioner, hvor kameraer “alligevel” enten skal stå stille, eller bevæge sig via forudprogrammerede bevægelser.

Læs også  111 grader bredt PTZ kamera

Og nu hvor stadig flere produktioner – alligevel – er på vej mod at blive stadig mere Cloud baserede er det jo oplagt at også PTZ eller “robot hoveder” nu styres via Skyen.

En anden udvikling, der ligeledes er på vej, er “stitching” af flere billeder, der så ellers kan “punches” ind i.

Som eksempel burde det jo være muligt at “zoome ind ” 8 gange i et 16k billede og endnu mere i et 24K billede, lavet af 2-3 8K kameraer.

Igen.

Ikke det billedet der kommer ud af en 100X boks zoom, der følger Alexia Putellas, mens hun scorer endnu en gang.

Men sikkert et fint billede af publikum eller spil foran samme.

Ganske morsomt tyder en del på at et Mark Roberts Motion Control og “Bolt folket” for længst har besluttet sig for at BlackMagics 12K kamera er “bedst” til Bolt arbejde, nu hvor opløsningen altså er i omegnen af 3X Arri-Alexa

Opsummeret vurderer Marius Merten at der er masser at potentiale for både at spare penge på den enkelte produktion, samtidig med at det færdige udtryk bliver både bedre og federe.

Vi har fundet et par promoer for en fremtid, der allerede har været her længe.

Øverst deres broadcast reel, nederst deres Bolt tryllerier

Læs også  Fremtiden er hybrid

<iframe width=”853″ height=”480″ src=”https://www.youtube.com/embed/fQ5syySNevw” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

<iframe width=”853″ height=”480″ src=”https://www.youtube.com/embed/LrP26OgF3mQ” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>