5G er i den grad kommet for at blive

Et nyt projekt under TDF, IETR (Institut d’Electronique et des Technologies du numéRique) og Aviwest har netop etableret ( hold fast ) 

“Delivery over Energy-Efficient Processing and Transcoding in Edge Computing (DEEPTEC)”, der foreløbigt er et to årigt “projekt”, hvor der bliver arbejdet sammen om at udvikle – ikke så meget på 5G – men på måden dette herligt hurtige netværk bruges på.

Planen ( for gruppen ) er således at vise at kombinationen af lidt “grundforskning” i 5G broadcast ( af broadcastere ) af selve 5G teknologien og det behov broadcastere har “ude i virkeligheden “.

Både kan udviklet måden 5G bliver brugt på og – formodentligt – trække 5G langt ind i OB verdenen, og SNG ditto.

Som eksempel er det planen at kigge ( mere ) på “de nyeste kompressions algoritmer”, problemer der opstår når 5G skal “performe”, suppleret med “Cloud-baserede arkitektur”.

Naturligvis kombineret med daglige “rutiner” for broadcastere, der allerede bruger 5G i udbredt grad.

Her på det sidste har vi hørt en masse om at specielt TV2 og deres tekniske “genier” har kigget endog særdeles meget på netop 5G.

Som vi forstår det er det her billeder fra Portugals første 5G TV produktion

Fordelene er i følge DEEPTEC mange.

Det burde blive muligt at spare på mandskabet, der så kan bruges på flere location, eller andre produktioner, ganske som OB vogne – som eksempel – burde kunne spare en del support vogne væk, på sigt.

Læs også  Broadcastere går IP når der investeres i nyt

Helt uden at kvaliteten ude hos slutbrugeren ( TV seerne ) lider under udviklingen ( QoE eller quality of experience ).

Aviwest har meldt sig ind i denne gruppe og givet denne adgang til deres PRO460-5G bonded cellular sender, og teknologien i denne.

Herunder deres “Safe Stream Transport technology” og deres “SaaS StreamHub receiver” og “Multi-Access Edge Computing” (MEC).

Og netop MEC eller “Multi-Access Edge Computing”, er hvad Aviwest kalder for en “game-changer”.

Den såkaldte konvergens mellem 5G og MEC, burde som eksempel gøre det muligt at producere, kontribuere og sende signaler retur i 4K, hvilket – igen – burde kunne resultere i at der kan produceres “sikkert” selv om at der produceres remote live.

Franske IETR, der er et såkaldt research institute, giver ydermere adgang til både AI kunstig intelligens, maskin-læring og algoritmer, der end ikke er officielle endnu.

En udvikling, der allerede nu betyder at det er muligt at optimere og transcode video i Skyen, som en integreret proces, der end ikke behøves håndteres lælngere.

Den er ( kan ) nemlig automatiseres i “Clouden”.

Nicolas Dhollande, research and innovation manager at Aviwest, siger:

 -We are eager to collaborate with the IETR and TDF to pave the way for a new green standard of live production that will help broadcasters and production companies to dramatically reduce environmental impacts, costs, and logistical burdens for organising events, slutter han.

Læs også  BBC tager hul på UHD

Som vi er orienteret er det primært TV2 der bruger Aviwest herhjemme. 

DR bruger ( igen som vi er orienteret ) mere/mest LiveU.