Medieudspillet handler mest om kontrol

Landets nuværende regering er som bekendt meget nervøse over de mange “tech-giganter” der er ved at overtage den “demokratiske kontrol”.

Så den vil regeringen nu tage tilbage via et kommende medieforlig, der – mere eller mindre – kun har et enkelt fokus, nemlig at tvinge de mange “fremmede” tech-giganter til enten at “betale for deres succes i befolkningen” eller/og sørge for at deres succes bliver mindre.

Til fomålet skal der etableres et nyt “center for Tech og Demokrati”, der kommer til at høre under Kulturministeriets område, der skal sørge for at (?) kulturministeren får mere “viden om tech-giganters effekter på demokrati, sammenhængskraft og trivsel samt bidrage til politikudvikling. 

Regeringen har også fokus på de mange “falske nyheder”, der er planlagt til at blive “bremset” via bevillinger til “TjekDet” og “Medierådet for Børn og Unge”, der skal sørge for at “den digitale dannelse” bliver styrket. ( det er åbenbart kun de unge der spreder “falske nyheder” )

Planen er ydermere at lede efter ligesindede lande, og sammen med dem “tage initiativ til” og “arbejde for”, at “tech-giganterne underlægges større demokratisk kontrol og gennemsigtighed, og at deres algoritmer understøtter den demokratiske samtale”.

På samme måde skal “udenlandsk kontrol med adgangen til danske mediers indhold” forhindres.

Læs også  BBC lukker og slukker snart

Som eksempel må ( ikke danske ) “digitale platforme” ikke ( længere ? ) kunne slette indhold og apps fra danske medier omfattet af medieansvarsloven. 

Apps fra dansk public service ( det kan så kun være DR og TV2 ) skal “tvinges” til at få “en fremtrædende placering på digitale enheder” som for eksempel Apple TV og Android TV. 

Et par tal fra “Den demokratiske samtale skal styrkes” viser at der nærmest intet dansk er på streamtjenesterne

Det skal “undersøges, hvordan sociale medier og andre digitale tjenester kan gøres mere ansvarlige for skadeligt indhold og skadelige funktioner, særligt over for børn og unge”.

Streamerne skal betale 5 procent af deres omsætning i Danmark, der skal “anvendes til produktion af dansk kvalitetsindhold”.

Og så skal DR endelig styrkes.

“DR skal styrke sit public service-tilbud til unge”. ( vi gætter på at DR3 bliver lineær igen )

“DR skal styrke sin lokale og regionale dækning”. 

DR skal dog også “kontrolleres”, hvilket ser ud til at være formålet med denne formulering:
“DR skal være transparente om deres brug af algoritmer og personalisering af indhold og gøre det tydeligt for brugerne, hvordan anbefalet indhold er udvalgt”.

De unge skal i det hele taget have flere tilbud, herunder også via en “Ny public service-pulje” der skal sørge for mere “public service-indhold til unge”.

Og nu hvor det har været oppe og vende i medierne skal “Tilskudsmodtagere fra public service-puljen skal leve op til de overenskomstlignende løn- og arbejdsvilkår, der er gældende på området”.

Læs også  DR skal alligevel ikke spare 20 procent af budgettet

Og der bliver indført et såkaldt “kædeansvar, ( også ) når det gælder underleverandører”, altså hvis regeringen får deres oplæg igennem.

Der er rigtigt mange andre tiltag i hvad der må beskrives som et ide-katalog, der – omvendt – ser ud til at være planlagt “let fordøjeligt” for resten Borgens politikere.

Måske lige med undtagelse af det yderste højre.

Det er muligt at læse det fulde oplæg her, hvor det fremgår at der er afsat 4,8 milliarder til nye ideer.