Gamle mænd og TV serier

Størrelsen MediaCatch har netop haft deres AI og computere til at kigge på om den såkaldt danske kulturhistorie har udviklet siden 70erne.

Og det korte svar er at det har den ikke.

Bevares.

Det forudsætter at udgangspunktet er den måde kvinder bliver behandlet på i TV serier.

Og nu hvor de – åbenbart – stadig bliver skrevet af gamle mænd, der stadig ser kvinder som dekorative, mens de laver mad og vasker op, er det oplagt nok at der ikke er sket meget i de danske TV serier, siden 1978.

Igen.

“Matador” og “Badehotellet” er – kunne man håbe – ikke hele udviklingen på TV i forhold til “kvindefrigørelse” og “kulturhistorie siden 70erne”, hvor “Matador” havde premiere.

35 år senere får “Badehotellet” så ellers premiere.

Og det er så udviklingen i “kvindesyn” i “dansk fiktion” og “fiktionens syn på udviklingen i kvinderollen de sidste 30 år”, som de har analyseret.

Maskinerne og AI’en er så ellers kommet frem til at der stort set intet sket de sidste 35 år, i forhold til den fiktion som seerne foretrækker at se på TV.

De ønsker fortsat at se bestemte mande-typer og det er helt fint, hvis kvinder ( bare ) føder børn og vasker op, afløst af nogle få kommentarer til tøj, pli og børnepasning, og sladder.

Læs også  Amazon investerer i produktionsmiljøet

Tallene er aktualiseret af premieren på den niende sæson af “Badehotellet”, der med stor sikkerhed bliver foråret mest sete serie, uanset seriens kvindesyn.

Efter AI’en har analyseret 74 episoder af de to serier, er den kommet frem til at der – bevares – er stærke kvinder med i begge serier, men at det stadig er mænd og deres forretninger det handler om i begge serier.

Igen.

Analysen har ikke til formål at diskutere “kvindernes faktiske rolle i serierne”, men blot se hvor hvor meget “de fylder” suppleret med en “analyse” af om der “optræder flere kvindelige ansigter i “Badehotellet” end i “Matador” her 35 år senere.

Slutteligt vover MediaCatch at kigge på om “kvinderne fået en større rolle i løbet af de mange år der er gået”.

Og nu hvor det hele er AI udregnet og baseret på algoritmer, har du gættet det.

Det er hverken mændene eller kvinderne i den butik der har “konkluderet noget som helst”.

Det klarer maskinerne.

Uanset dette, er der “lidt flere” kvinder med i “Badehotellet”.

Antallet er kvinder er vokset til 47 procent mod 40 procent i “Matador”.

Til gengæld fylder kvinderne mere i “Matador” end i “Badehotellet”.

Med det forbehold at nærbillederne – af mænd – er tættere i “Badehotellet”.

I forhold til hvad der bliver talt om, er det stadig forretning og penge, mens kvinder taler om kærlighed.

Læs også  DRTV på YouSee

På trods af de mere end 35 års forskel på “Matador” og “Badehotellet”, er begge stadig dybt forankret i fortællinger der bedst kan beskrives som stereotyperne.

Kvinder opfører sig på en måde, mens mænd opfører sig på en anden.

Ganske som kvinder taler om visse ting, mens mænd taler om andre.

Igen.

Befolkningen er helt pjattede med begge serier, og har – kunne man gætte – kastet sig over den næste sæson af “Badehotellet”, ganske som de plejer.

Læs mere om MediaCatch her.