Hækle TV

Norge har som bekendt deres “low TV”, hvor de monterer et kamera på et tog, eller på en færge, og så ellers sender det som kameraet ser, i timevis.

Her i landet har – som vi husker det og vi kan sagtens huske forkert – TV2 Syd, eksperimenteret med “hækle TV”, hvor der blev hæklet mens kameraerne kiggede med.

Nu ser det ud til at at par (?) Kinesere har opfundet en ny version af et “vævet TV”.

Ganske konkret, er de nu nået til at have skabt en 46 tommers “TV skærm”, der er vævet af og med en bunke “smarte sensorer” og en masse LED, der til sammen betyder at et TV ikke længere behøves at være fladt.

Igen.

Opløsningen er – som vi forstår det – fortsat ikke voldsom.

Igen.

Forbrugerne ser omvendt stadig ikke ud til at kunne se forskel på ældre SD formater, der – som et af de mest populære – er optaget i 4×3 på 16mm tilbage i 70erne.

Så opløsning betyder altså ikke meget for den almindelige TV seer.

Folkene bag “det vævede TV”, har dog ingen ambitioner om at holde opløsingen nede på et minimum.

Formodentligt tværtimod.

Det er pænt teknisk det nye hækle TV – omvendt skulle det være parat til at blive brugt i sjove koncepter eller bare som gulvtæppe, snart

Og så er det jo at TV folket, skal til at være kreative igen.

Læs også  Blackmagic Design ude med ny FW

Der skal jo noget indhold op på de der “lampeskærme”, ganske som de nu nærmest banale 46 tommer – må formodes – at vokse til 500 tommer lige om snart, hvorfor der skal udtænkes lækre reklamefilm, der udspiller sig på hver sin side at et hjørne, som eksempel.

Det er naturligvis fortsat et par “videnskabs folk” der står bag dette vævede tekstil, der kunne mistænkes for at være et TV.

De indbyggede “active sensing”, samt en række andre funktioner er med andre ord det egentlige mål, mens “TV delen” blot er en heldig del-funktion.

Der er omvendt blevet tænkt lidt over tingene.

Det  er allerede nu muligt at “væve” dette “TV” ind i tæpper, som en “industriel proces, hvorfor det burde være muligt at udtænke et helt “gulv” som en TV skærm.

Folkene bag ideerne bor i det daglige i Cambridge, eller styres i hvert fald derfra.

Og selv om at det er lidt optimistisk, håber forskerne der på at enten hele konceptet, eller dele af det, kan bruges til alt fra at “se TV på”, til andre . om muligt – endnu smartere ideer og koncepter.

Selve teknikken skulle efter sigende ikke være voldsomt kompliceret.

Det er omvendt bare første gang at konceptet er blevet udtænkt og realiseret.

Læs også  Computer skærmen er nu oppe på 40 tommer

Desværre er fokus en lille smule på det faktum at der er tale om et “tekstil”, og ikke så meget på at der er tale om et TV, så måske tankerne starter med at kigge forbi de store modeshows i Milano eller i News York, næste gang designerne skal sælge deres koncepter til priser der  – på ingen måde – er målrettet et bredt marked.

Igen.

Der er tale om en masse kloge hoveder, så der er – som eksempel – indtænkt en masse interaktivitet i disse “tæpper”, der – igen som eksempel – kan programmeres til at reagere på alt fra tryk, til fingre der blot bevæger sig i nærheden.

På samme måde er “proof of concept” på vej i form af fulde længder af tæpper, produceret industrielt, eller i skallerbare “firkanter”, der kan forbindes, hvorefter hele konference rum, kunne have reklamer i gulvet, indtil CEO kigger forbi for at forklare at det går ufatteligt godt.

Blandt de indbyggede funktioner er ydermere “RF detect”, samt evnen til at kunne opfatte lys og temperatur, hvilket giver dette – kommende – “TV gulvtæppe” endnu mere potentiale.

Professor Jong min Kim, from Cambridge’s Department of Engineering, siger:

 -Our approach is built on the convergence of micro and nanotechnology, advanced displays, sensors, energy and technical textile manufacturing, starter han og bliver supperet af Dr Luigi Occhipinti og Professor Manish Chhowalla, der siger:

Læs også  Imax på ved mod digital

 -This is a step towards the full exploitation of sustainable, convenient e-fibres and e-textiles in daily applications. And it’s only the beginning, slutter Professor Manish Chhowalla.

Dr Luigi Occhipinti supplerer.

Og siger:

 -By integrating fibre-based electronics, photonic, sensing and energy functionalities, we can achieve a whole new class of smart devices and systems, starter han og fortsætter.

 -By unleashing the full potential of textile manufacturing, we could soon see smart and energy-autonomous Internet of Things devices that are seamlessly integrated into everyday objects and many other sector applications, sluter han.

Det er muligt at læse mere om teknologien her.

https://www.nature.com/articles/s41467-022-28459-6