Canon slukker for EF mountet

Det er ret smart at kunne læse japansk, eller i det mindste kunne finde nogle der kan, ude på det store Internet, når det handler om Canon.

Størrelsen ser nemlig ud til – på japansk altså – at været gået igang med at lukke og slukke for hovedparten af deres nuværende EF primes.

Altså de faste og hurtige EF mount brændvidder, mange ellers er glade for.

I konkrete tal, var der i 2021 21 EF DSLR primes der fortsat blev udviklet på.

Dette antal, der netop er blevet decimeret til 9 primes, i januar 2022.

Motivationen er – oplagt nok – at det jo koster penge fortsat at udvikle på DSLR objektiver, der ikke længere passer til denne producents mest sælgende kamera typer, de spejlløse.

Derfor skulle stadig flere DSLR primes begynde at “forsvinde”, formodentligt allerede over de næste par måneder.

Tilbage forbliver som pointeret 9 EF primes.

Her udviklingen Kimio Tanaka noterer sig – det er fortsat muligt at købe 24, 35, 50 og 85mm i f1,4 samt 400 f2,8 og 600mm i f4 men så heller ikke meget mere

Eller rettere.

Som specielt professionelle still fotografer har oplevet det, bliver de mange EF objektiver “bare” opdateret til at fungere på de spejlløse kameraer, til pænt meget højere priser.

Det eneste der – cirka – er kommet ud af det for dem der roder med f1,2 og f1,4 glas, er at de – i princippet – burde være blevet skarpere, nu hvor der er kortere fra bagerste glas element til filmplan.

Læs også  OTT er nu mere populær end pay-TV globalt

Canon skulle – omvendt – være på vej med nye zooms der tager over der hvor de hurtige primes ikke længere er.

Så i stedet for at investere i en herlig 35mm f1,4, kunne dem der vil, prøve en 24mm f/4 – 400mm f/6.5 ( der altså ramper på vej op imod de der 400mm )

Denne og en række andre “underlige” zooms, skulle være blandt de nyeste patenter Canon har tegnet.

I den forbindelse skulle der også være en 24mm f/4 – 300mm f/5.6 der også ramper op, på vej.

Og endeligt en 28mm f/4 – 500mm f/7.2 og en 33mm f/4 – 600mm f/7.2

Som det fremgår er alle disse zooms meget “lange” hvorfor de ændrer blænde på vej op imod der hvor de er zoomet længst ind.

Teknikken, hvor objektiver ( zooms ) “ramper” er ikke rigtigt set på “professionelle” Canon objektiver siden de introducerede deres 28-80mm i ( cirka ) 1987, der var en f2,8 til f4, der omkring 50mm var en f3,2 zoom, der endte på f4 ved 80mm.

Canon har ikke sagt noget officielt om udviklingen.

Det er dog pænt oplagt at det er “dyrt” at holde en nærmest overvældende mængde af både zooms og primes i live, til et mount, virksomheden reelt har aflivet.

Læs også  Dagens kinesere

PetaPixel vurderer i en anden sammenhæng at Canon er på vej til helt at droppe alle deres DSLR glas over de næste par år.

En uheldig udvikling i forhold til professionel video, der – hvis der optages på Canon – stort set alle optages gennem bunker af fine EF primes og zooms, der ikke kan bruges på Canon RF kameraer.

Igen.

Det er naturligvis muligt at investere i et C70 eller i et RC5, eller et Komodo.