Forbrugerne ligeglade med opløsning

Mange havde sikkert håbet på at forbrugerne i takt med at de investerer i +65 tommers TV til soveværelset og skærme der er væsentligt større til stuen, også begyndte at interessere sig for kvaliteten af de billeder der bliver vist på disse kasser.

Det er de stadig ikke nået til.

Så lidt faktisk at Eutelsat, der ellers netop har satset hårdt på at distribuere en hulens masse UHD TV, i form af en lang række UHD TV kanaler, nu nærmest klager over forbrugernes manglende interesse i opløsning der er højere  end omkring 720P.

Et eller andet tyder nemlig på at forbrugerne ganske enkelt end ikke bemærker forskellen mellem 1280 og 3840 pixels i bredden.

Som Eutelsat’s Cristiano Benzi, SVP Global/Professional Video, forklarer det, er “UHD not as successful as Eutelsat had hoped”.

I den forbindelse er Eutelsat jo netop en kommercielt distributør, der tilføjer og fjerner kanaler i et væk.

Masser af distributører tilbyder fortsat såkaldt SD TV der – mere eller mindre – idag er lig med 720x480P

Og nu hvor det viser sig at forbrugerne – alligevel – ikke interesserer sig for UHD, er der idag kun 34 ud af 7000 TV kanaler på Eutelsat der er oppe i en højere kvalitet end HD, der som bekendt blev opfundet i Japan i 1979.

Bevares.

Den gang var det både analogt og fyldte pænt meget.

Omvendt var det – allerede på det tidspunkt – 1080P, hvilket er en højere opløsning end en god del af de TV kanaler Eutelsat distribuerer.

Læs også  Verden ser mere TV og TVoD

Som eksempel er deres “Hot Bird satellite” oppe på at distribuere 900 kanaler.

Heraf er 425 i såkaldt “Standard Definition”, der – dog – ikke er 3×4 kanaler, men – håber vi på – 576p50 kanaler, der dog sagtens kan være “field doblede 576i50 kanaler” kanaler.

HD kanalerne har dog hold deres indtog på Eutelsat, hvorfor 457 kanaler på Hot Bird er såkaldte “High Definition” kanaler, der som pointeret reelt godt kan inkluderen 576p50 kanalerne, da disse – af SMPTE er udnævnt til såkaldte  “High Definition kanaler”.

Alle progressive kanaler er nemlig “High Definition” kanaler.

Igen.

Der er kun 14 UHD kanaler på Hot Bird positionen, hvilket da vist ikke tydeligere kan pointere hvor uinteresserede forbrugerne er i en højere billedkvalitet og bedre lyd.

Cristiano Benzi glæder sig dog over at det er blevet mere almindeligt at producere i 4K, hvorfor han er “optimist” i håbet om at der snart åbner flere 4K kanaler på Eutelsat.

Han siger:

 -There is more production in 4K but it is frustrating for us that there are not more channels on air, but we realise that building a 4K eco-system is a challenge, slutter han og bliver suppleret af Paul Gray, Omdia’s senior research manager.

Han mener omvendt at antallet af husholdninger der kan se UHD ” vokser”.

Læs også  Live-TV har det ikke helt godt

Han forklarer:

 -There is a very strong uptake from viewers [for 4K sets]. The sets increasingly offer High Dynamic Range and deep colour and are in the market. We have moved from more pixels to better pixels, slutter han og henviser til at mere end 50 procent af de meste solgt TV apparater er UHD TV, og at disse vil overtage markedet – mere eller mindre – fra engang i 2024.

Igen.

Som vi ser det her i landet, og åbenbart også på Hot Bird er det ikke særligt vigtigt for forbrugerne om det indhold der vises på deres TV, er i UHD eller ej.

Uanset at deres TV kan vise en sådan kvalitet.

Benjamin Schwarz, Communications Chair of the UHD Forum, er – ikke overraskende – den mest positive i forhold til UHD.

Han siger:

 -We recognise more than 430 million potential subscribers to 309 services, where broadcasters are offering UHD, slutter han uden at komme ind på at Eutelsat jo distribuerer 7000 TV kanaler, som bare en enkelt af de mange distributører af TV kanaler.

De få forbrugere der har taget UHD til sig, glæder sig løbende over teknologiske kvantespring, med HDR10, Hybrid Log Gamma og Dolby Vision, for at nævne et par af de nyere tiltag i forhold til at få flere til at foretrække 4K/UHD frem for 576p50 SD.

Læs også  Vi ser stadig mere og læser stadig mindre