Eurovision 2022 på 5G

Hvis du var i Turin, eller i Geneva, i Stuttgart, eller i Paris, eller i Wien, kunne du igår se der herlige Reddi, der desværre ikke gik videre hvorfor de – omvendt – snart er på vej videre, bare ikke på vej til Eurovision finalen, på din telefon.

Eller rettere, du kunne have set med, hvis du vidste at en række EBU broadcastere arbejdede sammen og sendte hele Eurovision semifinalen, på 5G, som en slags test af om 5G, mobiltelefonen, der jo kan lave air-play dur i forhold til sådanne musikalske fester.

Uanset dette var denne semifinale den første såkaldte “multi-site trial” fra EBU’s side, hvor hele TV udsendelsen sendes samtidig som både TV og et 5G signal.

EBU director of technology and innovation, Antonio Arcidiacono, var glad for eksperimentet.

Han siger:

 -5G Broadcast offers big opportunities to the whole media value chain and there’s no better way to showcase this technology than at the EBU’s flagship event – the Eurovision Song Contest, slutter han.

Nu var det som bekendt mest i syd europa, at der blev sendt i 5G.

Desværre, nu hvor specielt TV2 her i landet, mere end knokler på at være helt fremme med netop 5G broadcast, der – gætter vi på – bliver, eller måske allerede er, en integreret del af TV2’s fremtid, måske endda nutid.

Læs også  CP+2021 bliver realiseret virtuelt
Her fra prøverne på SloMo

Tilbage i Italien, stod RAI, ORS/ORF i Østrig, France Télévisions i Frankrig og endelig SWR/ARD i Tyskland, for at sende Eurovision semifinalen i flot 5G, der dog kun kunne opleves på netop 5G telefoner, eller 5G tablets.

At der er tale om en kompliceret fremtid, med 5G og broadcast, taler forberedelserne om.

Selve TV signalet kom jo fra Rai i byen Turin. 

Herfra blev det sendt til EBU HQ i Geneva, hvor Ateme encodede det fra netop TV, til “5G”.

Herfra røg det signal videre til SWR i Stuttgart, France Télévisions i Paris, og endelig til ORS i Wien.

Lokalt i hver by, blev signalet så ellers “sendt” ud via en masse Rohde & Schwarz hardware ( 5G transmissions udstyr ), der så blandt andet kunne ses at telefoner som Qualcomm Technologies, havde udleveret.

Som vi forstår det, blev der både sendt i Receive-Only Mode (ROM), Free-To-Air (FTA) og i såkaldt “SIM-free mode”, der end ikke kræver et sim kort i telefonen, før du kan se med.

Uanset dette, skulle det hele været gået godt, hvorfor vi kan forvente meget mere “5G Broadcast” i fremtiden.

Antonio Arcidiacono, EBU director of technology and innovation, er i hvert fald glad.

Han siger:

 -5G Broadcast offers big opportunities to the whole media value chain and there’s no better way to showcase this technology than at the EBU’s flagship event – the Eurovision Song Contest. With its flexibility, free-to-air reception, compatibility with existing broadcast networks and seamless integration with 5G devices, it represents an important step in building truly hybrid networks for the benefit and safety of global media consumers, slutter han.

Læs også  EBU fylder 70 år

Her lige et sidste kig på Reddi, der ikke gik videre i følge flere medier.