Alle er glade for medieforliget

Det kan måske undre, men weekendens såkaldte medieforlig, som regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne står bag, er blevet godt modtaget af Producentforeningen.

Ganske underligt, nu hvor hele den borgerlige fløj meldte sig ud af forhandlingerne, Blandt andet fordi de har “kæmpet med regeringen i fire måneder” om “ikke at pålægge danskerne flere afgifter”, eller fordi medieaftalen er for “woke”.

I dette tilfælde betyder woke så ellers “flere penge til DR”.

Igen. 

I Producentforeningen er de glade over hvad de kalder for et “visionært medieforlig”, der “tager fat på nogle af de store udfordringer for branchen”.

Problemet herfra, ser ud til at være at støtten til “en stærk national kulturstøtte”, er meget vigtig, nu hvor en “globaliseret verden nu domineres af store internationale streamingtjenester”.

Dansk Journalistforbund, er straks mindre positive.

De har dog ikke har tid til at kigge på indholdet, men nøjes med at være ærgerlige over at medieaftalen ikke har et bredt politisk flertal bag sig.

Omvendt er det jo snart 5-10 år siden det var tilfældet, hvilket ser ud til at pointere at “medieforlig”, ganske som en masse andre ting, hører fortiden til.

Med lidt held er filminstruktørerne også blevet tilgodeset ved det nyeste medieforlig

Kulturpolitik, er netop så uinteressant, for hovedparten af vælgerne, at det kan håndteres på en lørdag, hvor der sker netop så meget andet at håbet ser ud til at have været at ingen bemærkede det indgåede forlig.

Læs også  Kulturen får det 2 pct bedre under S

Det gjorde de dog ude på DR.

Her er bestyrelsesformand Marianne Bedsted,  glad, og siger

 -Det er positivt, at der nu er en aftale, der skaber stabile rammer om DR´s økonomi i de kommende år. DR har nu et fundament til at arbejde videre med kerneopgaven og bringe danskernes sammen om det vigtige. Vores demokrati, vores kultur og de danske fællesskaber, slutter hun.

Generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, er også glad.

Hun siger:

 -Det en fornuftig medieaftale, som imødekommer en række af de største udfordringer, danske medier står over for. Særligt i forhold til, at der skal arbejdes aktivt for styrket demokratisk kontrol med techgiganter. Det er i den grad nødvendigt i en tid, hvor internationale streamingtjenester og techgiganter i stigende grad gør det svært for danske medier at komme ud med dansk indhold til danskerne, starter hun og fortsætter.

 -Vi har i DR lagt en klar strategi frem mod 2025, der skal give danskerne lyst til vide mere om det vigtige og sikre, at DR og dansk indhold står stærkt på digitale platforme. Aftalen sætter en god retning og ramme for public service og giver plads til den digitale transformation, der er så afgørende for, at DR og dansk indhold hele tiden kan udvikle sig og stå stærkt i et globaliseret medieforbrug, slutter hun.

Læs også  TV2 succes hos de yngste

Soom altid, når TV2 end ikke bliver nævnt, har de – sjovt nok – heller ikke været ude i medierne for at mene noget som helst om det netop indgåede medieforlig, der – for eksempel ikke satte TV2 til salg, ikke privatiserede regionerne, eller gav dem flere midler nu hvor DR får en masse penge.

Igen.

De er også glade i SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Kristendemokraterne, Alternativet og Frie Grønne.

Der nøjes de blot med at mene hvad regeringen siger, nemlig at “medieaftalen styrker den demokratiske samtale i Danmark og gør klar til at lægge arm med de store internationale techgiganter og streamingtjenester på det danske mediemarked”.

Selve Medieaftalen

Streamtjenester skal nu betale 6 procent af “tjenesternes omsætning”, til “produktion af dansk kvalitetsindhold”.

Pengene  (de 6 procent ) skal bruges i public service puljen og resultere i et øget tilskud til dansk film.

Producenter kan nu også søge produktionsstøtte i Public service puljen, der bliver “væsentligt større”.

Et politisk løfte om “at DR og TV 2 skal øge deres engagement i dansk film” De specifikke krav udskydes.

Tidligere skulle broadcasterne “bare” forpligtige sig til “et bestemt antal” produktioner. Nu skal de definere det som “beløb” de ønsker at investere i “dansk spillefilm og dokumentarfilm”.

Modernisering af “puljen” til “distributionskrav og administration” er udskudt.

Læs også  Serieskolen fortsætter i 2022