Viaplay tager fat i en svær fortid

Ganske som en artikel i New York Times, igår, om hvordan Frankrig – lige siden – har taget sig betalt for at Haiti opnåede selvstændighed, for rigtigt mange år siden, viser det sig nu også at Sverige har en skamplet på deres historie.

Ligesom her i landet, valgte den svenske stat nemlig – i sin tid – at behandle alle der tænkte anderledes, eller som havde fysiske – eller psykiske skavanker, som en slags udskud, der blot skulle gemmes væk, og som – nærmest – ikke var at betragte som mennesker.

Alt sammen noget Viaplay kigger på i en kommende dokumentarfilm “Det kunde varit vi” som Emma Örtlund og Ida Johansson “præsenterer”.

Selve produktionen bliver instrueret af Björn Tjärnberg, der som Emma Örtlund og Ida Johansson er ganske kendte i Sverige.

“Det kunde varit vi”, eller som produktionen ender i udlandet, “It Could Have Been Us”, er “a journey back to a dark time in Swedish history”.., hvor folk med “defekter” blev placeret på “institutioner” og glemt der.

Permanent.

Det er ukendt om eller vor meget der er dramatiseret eller genskabt ud fra overleveringer – premiere i 2023

Der er premiere engang i 2023, og planen er ikke overraskende at følge op på en forlængst glemt tid, der – ganske som her i landet – er voldsomt pinlig.

Pär Johansson, der står bag teatergruppen “Glada Hudik” samt Emma og Ida meet, tager i produktionen ud og besøger familie og eksperter på området, for at tale med dem om “uhyrlighederne”, der såmænd først ophørte for relatovt få år siden.

Læs også  Og nej det var ikke Netflix

En af de historier der kommer frem, er den sande historie om Olle, baseret på breve der aldrig blev afsendt fra Lund’s “Vipeholm”, der stadig skulle være netop så uhyggelig at beboerne nærmest må være blevet syge af at være der.

Björn Tjärnberg siger:

 -When we started to learn more about what life was like for people with disabilities earlier in history, we soon faced a reality darker than we ever imagined. Through Olle’s eloquent and often witty letters, Emma and Ida hear a voice from the past who makes this story even more tangible, slutter han.

Filippa Wallestam, der er Chief Content Officer supplerer, og siger:

 -This deeply affecting film shows the human consequences of an inhumane worldview, and how its scars remain in our societies today. At the same time, it offers glimpses of hope and joy. We’re proud that Viaplay’s viewers can once again spend time with the very charismatic Emma, Ida and friends, and gain many thought-provoking insights along the way, slutter hun.

Björn Tjärnberg har skrevet for Candamo Film der producerer for Viaplay.

Der er tale om en svensk talende produktion, der stadig bliver distribueret globalt.