Katastrofen er indtruffet

Seertallene er som de plejer meget kedelig læsning.

Det er sådan lidt som om at Titanic allerede er sunket.

Sidste uges mest sete format, var “Den store juniorbagedyst”, er nu som alle andre formater og koncepter på både DR1 og TV2 nu er nede under 500.000 seere.

Det kan oversættes til at væsentligt mindre en 10 procent af befolkningen overhovedet bemærkede at DR sendte “Den store juniorbagedyst”, eller at TV2 sendte “Dag & nat” netop på det tidspunkt hvor DR ellers plejer at sende drama produktion.

Hvilket DR såmænd også gjorde sidste søndag.

“Dag & nat”‘s 489.000 seere, der nok til at være det andet mest sete format i uge 21, blev dog stadig set af flere end det omtalte drama, som DR havde fundet på.

Den  – for folk under 70 år – uinteressante historie om en politiker og hans kæreste tilbage i en fjern fortid, kunne omvendt heller ikke holde fast i de – allerede – svimlende få seere der kigger med.

Serien “Krag & Virkner”, har således ( næsten ) kun halv så mange seere TV2s dramaserie “Hvide sande” havde sidste år i uge 21.

Sidste års TV drama “Hvide Sande” havde dobbelt så mange seere i uge 21 som “Krag & Virkner” på DR1 i 2022

“Hvide sande” havde 824.000 seere, mens “Krag & Virkner” allerede i episode er dalet til 414.000 af landets ældre borgere.

Læs også  Sony dropper NAB2021

Detaljen med at sidste uges mest sete format, havde under 500.000 seere, er pænt vildt.

I en fjern fortid, inddelte vi – her på redaktionen – altid formater og koncepter ind i “mere end en million” og mindre”. Så blev det 800.000 og for et par år siden, var alt under 500.000 en lodret fiasko.

I uge 21 i år 2022 var der ikke et eneste format, der kom op på de “ellers pinlige få” 500K seere.

Sammenligner vi med året før, var der hele 7 formater der havde flere seere i uge 21.

Det mest sete koncept havde 325.000 flere seere.

I 2020, hvor Corona herskede havde “Forsvundne Arvinger” i uge 21 956.000 seere, eller tæt på en halv million flere seere i en direkte sammenlignelig uge.

Er der så nogle lyspunkter i dette mørkeste TV år, siden 1992.

Både og.

DR er gået en smule frem.

DR har således 28,5 procent af seeningen mod 27,5 procent ugen før.

Desværre er den procent DR er gået frem, taget fra TV2, der i uge 21, er “nede på” kun at sidde på 51,2 procent af TV kiggeriet.

Af andre lyspunkter, kan nævnes at “forårets nye formater” som “Kongeskibet – I dronningens tjeneste” og TV2s “Anders & Torben – tvillingerne og mad imperiet”, begge klarer sig fint i et TV marked, der ikke har det særligt godt.

Læs også  Grass Valley glade OB vogne behøves ikke at blive bange

Slutteligt er sommeren på vej.

Og selv om at det nærmest ikke er muligt, resulterer det ofte varme vejr, og de lange lyse aftener i at vi alle ser mindre TV.

En udvikling der vil komme til at påvirke seertallene.

Med mindre at de nu er så langt nede, at de slet ikke kan blive lavere.

Det rigtigt spændende i den forbindelse er om – eller hvornår – seerne “vender tilbage”.

Gør de først det når det bliver koldt, vådt, og rigtigt hyggeligt at se TV igen, er TV virkelig på vej ind i en trist sommer.

Alle vores tal er baseret på Gallup og Kantar’s officielle tal fra 2020, 2021 og 2022