2 ud af 10 henter da bare filmen selv

Fortidens “Piracy”, der – hvis der stadig findes enkelte der kan huske ordet, handlede om at en lille gruppe af unge i stedet for at gå ned i Fona og betale 398 for en VHS med det nyeste filmhit på, i stedet fandt en elendig kopi ude på det store Internet.

Og selv om at vi er flere der troede at denne form for “Piracy” var glemt for længst, er det ikke tilfældet i følge Mediavision.

De kan i stedet fortælle at der er op imod 3,4 millioner pirater – ikke vikinger – her i Norden.

Dermed er Norden – formodentligt – det sted i verden, hvor der er flest pirater, altså med undtagelse af stræderne nede ved Indonesien og derhenne syd for Suez kanalen.

Uanfægtet at der ikke er tale om den samme type pirat, er formålet det samme, nemlig at få fingre – og øjne – i noget der normalt skal betales for.

Tallene der skulle være – relativt pålidelige, mener i den forbindelse at vide at 17 procent af alle 15-74 årige nu er “pirater”.

I hvert fald så meget at denne gruppe, der er – omkring 3,4 milloner personer – i løbet af den sidste måned har hentet en eller flere film eller TV serie episoder ude på det store internet, is tedet for at købe sig adgang til disse via SVoD.

Læs også  TV2 melder sig ind i kampen om serie seerne
I følge torrentfreak er “Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore”, “Morbius” og “Top Gun: Maverick” de mest “piratede” film denne uge

Mediavision, der er et svensk analyse firma, kigger i den forbindelse på deres eget land, og konstaterer at “Piracy” i Sverige er værre end nogen sinde før.

Her er det nemlig 20 procent af de 15-74 årige der henter ting og sager – ulovligt – på Internet.

Her i landet er vi straks mere lovlydige.

Det er således kun 13 procent af de 15-74 årige her i landet og i Finland, der ulovligt skaffer sig adgang til film og serier de ikke har betalt for.

Tallet, de – omtrentlige – 3,4 millioner pirater i Norden, er – og det er vel overraskende i sig selv – voksende, da der var var 500.000 færre pirater året før, hvor de fleste ellers havde masser af tid til at se “fjernsyn”.

Natalia Borelius, senior analyst at Mediavision siger:

 -Piracy has been a big challenge for rightsholders in the Nordics for many years. Even though the use of legal service is widespread, piracy is still high, starter hun og fortsætter.

 -This shows that availability is not the only factor that influences piracy. Other measures will be needed if these figures are to be brought down, slutter hun.

Det “pirateri” vi oplever her i Norden, ser med andre ord ud til at “minde om” det pirateri der opleves i USA, og på andre markeder hvor der er mange streamere.

Læs også  Viaplay kunder skal til at sige cześć

Streamkunder skal – efterhånden – have netop så mange streamtjenester, for at kunne se indhold der ellers er eksklusivt, at det begynder at koste mere end “konventionelt pay TV”, hvorfor forbrugerne – indtil AVoD tjenesterne kommer – vælger at finde det indhold de ikke har købt adgang til, på Internet.

Mediavisions tal er baseret på 6700 respondenter mellem 15 og 74 år, der bliver spurgt om det samme 2 gange om året.

Herunder deres pirateri vaner.