Netflix har stadig ikke reageret på streamskatten

Så skulle det være endeligt og sikkert.

Den første streamer forlader nu det lokale produktions miljø. ( fiktion )

I første omgang fordi rettighedsaftale, der blev indgået helt tilbage i december, ser ud til at påvirke internationale streameres rettigheder så heftigt, at de – som konsekvens – blot vælger at droppe alt udvikling og produktion her i landet.

Et utal af lokale eksperter har længe erklæret at det netop var denne udvikling, der ville komme som resultat af den omtalte aftale der “skulle sikre kunstnerne bedre betaling”.

Det gør den sikkert også.

Detaljen er blot at Netflix, indtil videre, ikke ønsker at være en del af den “deal”.

Netflix dropper produktion og udvikling her i landet

Derfor stopper Netflix stopper øjeblikkeligt “udviklingen af nye serier og film i Danmark” i følge Politiken, der dog ikke har historien fra Netflix, men derimod fra størrelsens “danske samarbejdspartnere”.

Historien stopper dog ikke der.

Som vi alle kan se frem til det, skal filmbranchen tilføres en masse milliarder, og dem skal streamerne betale.

Derfor er der også en række “stream afgifter” på vej, der – mere eller mindre – reelt er en ny skat til alle der streamer, nu hvor streamerne ingen planer har om at betale 6 procent af deres omsætning for at “støtte lokal filmproduktion”, der åbenbart ikke længere kan leve af de penge den allerede får af staten.

Læs også  April går amok i serier

Tilbage til aftalen fra december, er det ikke kun Netflix der dropper produktion og udvikling af indhold her i landet.

TV2 Play – og dermed potentielt også TV2 – ser ud til at mene det samme, hvorfor – indtil videre – TV2 Play, er ophørt med at udvikle indhold.

TV2 Play kunne således i marts fortælle at de var på vej ind i et “midlertidigt stop for udvikling af ny dansk fiktion”, der – mindst – varer til aftalen mellem Producentforeningen og Create Denmark ( fagforbund for danske manuskriptforfattere, instruktører og skuespillere ) ophører engang i 2023.

Lige om snart springer den næste “bombe” så ellers.

Ingen af de globale streamere har – indtil videre – reageret på at de både skal til at oplyse deres brutto omsætning, og betale 6 procent af denne til staten, der – til gengæld – har lovet at give pengene til streamerne konkurrenter.

Eneste reaktion er stadig President og CEO for Viaplay Group Anders Jensen, der på hans personlige LinkedIn side, blandt andet kalder årets medieforlig ( den del der handler om streamerne ):

For en “ill-considered” og “unnecessary” “streaming tax”, der er et kedeligt billede på en “misguided government intervention” der er ude i et “forsøg på at lade fremtiden betale for fortiden” ( an attempt to preserve the past ).

Læs også  De kreative erhverv får 28 boosts

TV2 har – uofficielt – reageret mindst lige så negativt, da netop TV2 bliver en af de helt store tabere som følge af årets medieforlig.

Det er ikke urealistisk at TV2 kommer til at betale 60-70 millioner kroner om året, alene på grund af dennes skat.

Eller rettere.

Deres kunder gør.