DR kigger udad

Allerede i løbet af år 2023 er DR på vej ud i den store verden, med en række portrætter af “de danske personligheder, der op gennem tiden har præget verdenshistorien”.

Og nu hvor Stéphanie Surrugue er vært på serien, der kommer til at hedde “Danskere i verden”, er der ikke meget andet at gøre end at vente på premieren engang næste år.

Værten har nemlig planer om at “følge de spor, historiske og nulevende danske personer har efterladt sig indenfor alt fra opbygningen af nye nationer til kultur, iværksætteri, købmandskab og ændring af verdenshistorien”.

Og selv om at man kunne mene at det er set før, er det altså et af de “DR-tema’er” i 2023, på R:

DR kigger ud i verden i 2023

Tværgående chef i DR, Nikolaj, Vitting Hermann, glæder sig og siger:

 -I temaet på DR “Danskere i verden” fortæller vi historierne om alt fra de første udvandrere, den dramatiske vikingetid til nutidens pionerer og giver seerne indblik i, hvordan personerne har præget verden. Der gemmer sig fascinerende og overraskende fortællinger om danskere, som har sat solide aftryk, men som mange måske aldrig har hørt om tidligere. Målet med temaet er at give et indblik i, hvordan vi som danskere er forbundet kulturelt med hinanden og med resten af verden, slutter han.

Læs også  Det går ikke den rigtige vej

Seerne kan derfor – også – se frem til at opleve skibet Rosalina, der ikke er en del af Stéphanie Surrugue serien, men derimod en anden serie, “Togtet”, hvor “vikingeeksperter” og sejlere, sejler over Nordatlanten, i “et moderne sejlskib”, men på vikingernes præmisser.

Vært på dette format bliver Arkæolog og vikingeekspert Jeanette Varberg, der “fortæller historien om plyndringer, erobringer og deres utrolige opdagelser af nyt land”, mens kok Nikolaj Kirk, der er med ombord, serverer den mad, vores mest berømte og berygtede forfædre spiste. 

På landjorden følger Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, de spor vikingerne har efterladt sig.

Rejsen der er på mere end 5000 kilometer foregår helt uden “moderne hjælpemidler” som kompas og GPS.

I stedet må de klare sig med sol, vind, måne og stjerner, og håbe på at de stadig rammer USA, på et eller andet tidspunkt.

Der begynder med andre ord at danne sig et billede af et DR, der er på vej med et tema, der er bredere end Stéphanie Surrugue serien.

Temaet er nemlig så bredt at det er planen at DR’s seere kommer til at møde “nogle af de hundredvis af danskere der op gennem tiden og helt ind til i dag udvandrede fra Danmark”.

Som eksempel opdagelsesrejsende, eventyrere, fanatikere, idealister, aktivister, slavehandlere, forretningsfolk, kunstnere og fattige på jagt efter et bedre liv. 

Læs også  DR og Buster på vej med konference

Og ganske som en aktuel engelsk serie, er der også en dansker der “fakede” hans egen død.

I vores lokale tilfælde en mejerist.

Seerne kan også se frem til at møde Anne Marie Petersen, der var en “dansk friskolelærer, som var inspireret af Gandhi”.

Så meget at hun endte med at blive hans ven.

Og nu hvor det endte med at betyde at han hjalp Anne Marie Petersen med at etablere pigeskolen Seva Mandir, skulle denne skole efter sigende have givet rigtigt mange piger “selvtillid” og gjort dem “klar til det liv, der ventede”.

En anden dansker der tog væk, er Rasmus Nielsen. 

Det er ham der var mejeristen der “fakede” hans egen død.

Han var baer slet ikke død, men i stedet “blevet til” Axel Malm, der i Brasilien etablerer det der siden er blevet kaldt for den danske mejeri-bølge.

Som vi forstår det, var den “fakede død” noget med penge, hvilket dog ikke forhindrede op imod 30 andre mejerister i at flytte til landet i 1920’erne og 30’erne.

Temaet “Danskere i verden” begynder i foråret 2023 og bliver dækket på tværs af lyd, TV og på dr.dk.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.