Unicams til alle der har råd

Fortidens – lidt bedre end alle andre – UniCam’s er tilbage.

Eller rettere.

Ikegami har netop løftet sløret for at de broadcastere og producenter der har år til en bunke UniCam’s har muligheden for at være med helt fremme i bussen, og råde over hvad der – med pænt stor sikkerhed – er det ypperligste du kan få fingre i til moderne TV produktion.

Desværre til priser der matcher.

Eller rettere det ved vi ikke.

Vi gætter blot på at Ikegami’s nyeste Unicam, der er et UHK-X750 4K-UHD HDR Studio Camera, koster kassen.

Og at alt det andet, der skal til før kameraet kan bruges til at lave TV med, også går det.

Omvendt, er vi pænt sikre på at selv fru Hansen kan se forskel på de billeder dette monster laver, og gennembankede Sony eller GVG kæder, laver.

Igen.

Der er budgettet og så er der sidste nyt fra Ikegami.

Rent teknisk er der i den forbindelse ikke meget at skrive om, i forhold til et UHK-X750 4K-UHD HDR studio camera.

Det blev vist frem – første gang – på NAB 2022 – i en US version, der nu er blevet til en EAME version, der er optimeret til studio/OB produktion, uden mulighed for at putte skidtet på skulderen.

Læs også  LiveU tager på NAB med Cloud Ingest
Vi gætter på at skulderversionen af UHK-X750 er et HK-X700, der blev vist frem i sensommeren 2021

Til gengæld er det født med – blandt andet – “high frame-rate capture”, global shutter sensorer ( jep 3 af slagsen, der alle åbner og lukker hurtigt når det er relevant. ).

Michael Lätzsch, der er Ikegami Electronics (Europe) Broadcast & Professional Video Division manager, siger:

 -The UHK-X750 is intended for production studios and outside broadcast service providers seeking high mastering quality to maximise the commercial longevity of their productions, starter han og fortsætter.

 -It offers all the advanced capabilities of Ikegami’s flagship Unicam UHK-X700 except for those that apply to portable shoulder operation. Distinguishing elements of the UHK-X750 include a lower centre-of-gravity and easier staging compared to a portable camera. The new model delivers the optimum weight balance for operation in combination with a large lens. It also features a greater design emphasis on ease of service and cool operation. The camera’s low body height brings the accompanying VFL-701D viewfinder closer to the optical axis of the camera, slutter han.

UHK-X750 er “skruet fast i “den optisk forende”, hvilket betyder at du ikke længere monterer kameraet på (box)optikken.

Du monterer box optikken på kameraet.

På den måde kan du lade kamera og alt andet sidde på din jernmand, og “bare” skifte en 27x ud med en 122x, når du vil kunne se længere væk.

Læs også  Ikegami vil også være Compact

Smart og sikkert hulens dyrt.

Men stadig smart.

Der er fuld HDR/SDR support overalt fra BT.2020 til BT.709, og hvis du skyder 4K, kan den køre 2X hastighed ( burde være 100 fps ) og arbejder du i HD, kan den køre op til 8x hvilket burde være 4-500fps, alt efter hvordan du regner 8x50p ud.

Der indbygget 5 ND filtre og du kan arbejde 3200, 4300 eller 6300 kelvin som default.

Der er indbygget et ( optional )  optical low-pass-filter, der kan tage alt fra moiré ( der nu er hverdag med LED vægge ) til de klassiske super grimme TV skjorter, der er åh så populære.

Basen/CCU hedder BSX-100 base station eller CCU-X100, der begge giver samtidig UHD og HD video ud.

Er du til IP, kan video, audio, og intercom håndteres der.

Og jo, der er fuld support for SMPTE.2110 og alle NMOS standards, dog som option.

Kamera “dimsen” ( der reelt er et kamera og en LLA ( large Lens Adaptor ( og lidt til ) vejer “kun” 19 kilo, hvilket – formodentligt er væsentligt mindre end en “almindeligt kamera og en LLA gør.

Kameraet der er født med både Global Shutter og som er et rent Progressivt kamera er stadig et F11 i lysfølsomhed kamera ved UHD/50p, hvilket – cirka – er 10 blændere bedre end et BlackMagic Broadcast kamera, og sikkert 2-5 blænder bedre end hovedparten af OB  markedets 1080i kamera kæder.

Læs også  Spritny Minitech OB vogn i København

Ikegami lover at “noise level” er på -62 dB, hvilket kombineret med lysfølsomheden er overbevisende.

Ikegami, lover at de er på vej med en bunke 8K kameraer, i samme kvalitet.

Et gæt er at de allerede eksisterer, men at denne producent venter med at markedsføre dem, indtil markedet er parate til at forlade 1080i og lidt p -produktion, der – stadig – hersker udfe i den store verden.

Vi har fundet en promo for skulderversionen HK-X700 der kan skyde HD i op til 480 fps.

Det kan studie versionen så sikkert også.