Asus OLED på skrivebordet

Lige om snart bliver det muligt at investere i heftige – men ikke vildt store – OLED desktop monitorer, der kan bruges til alt fra at redigere high end billeder på, til video arbejde, der kræver lidt mere farvestyring end du er vant til at se på TV.

Som altid med lækre nyheder er det ikke billigt.

Omvendt, har specielt billedbehandlings miljøet – længe – været vant til at betale kassen for at kunne se hvad de gør ved deres billeder.

Og så er 3500 dollars for en 31.5 tommers OLED skærm pludselig ikke særligt mange penge.

Nyheden der kommer fra Asus, skulle ende med at komme til at hedde PA32C.

Og som du kan fornemme det på billederne er det – garanteret – en rigtig god monitor med alle de features du gik og ventede på.

Til gengæld er kassen umådelig grim.

Som vi husker det, har LG tidligere været ude med en 27 tommer og en 32 tommers desktop monitor. ( deres UltraFine serie på 26,5 og 31,5 tommer, til +25.000 med moms og umulige at opdrive )

Igen.

Eneste kedelige detalje ved de nye Asus OLED skærme er at kasserne ikke er specielt pæne at se på.

De var/er også pænt dyre og – formodentligt – ikke er rentabelt at bygge små monitorer til et niche marked, nu hvor de fleste heller vil have OLED i 55 eller 95 tommer.

Læs også  Nyt spejlløst Canon

I den forbindelse er det på sin plads at pointere at de “special monitorer” der tidligere er blevet sluppet, stadig er “helt fremme”, men – som vi er orienteret – altså stadig ikke er nået længere end til IPS, hvilket er fint, men altså “intet” i forhold til OLED.

Alt er bare bedre med OLED.

Farverummet er det maksimale. ( hvilket LG beviste ikke er helt korrekt med “kun” 99% DCI-P3, 99% Adobe RGB farverum.

Kontrasten er voldsomt meget højere end alt andet.

Og pludselig kan alle se at ubehandlet RAW altså ikke bør sendes som TV. En simpel Rec709 lut gør – pludselig – underværker.

Asus der annoncerede nyheden sent igår i USA, lover i den forbindelse “kun” at nyheden kommer til oktober og at den kommer til at koste 3500 dollars, hvorpå du skal ligge moms, import moms og fortjeneste, før du har den lokale pris. ( der ikke er kendt endnu )

Og selv om at Asus ikke er kendt for “high end” monitorer, tyder noget på at deres tilgang til dette marked, kommer til at sætte gang i alle de andre, der – også snart – kan tilbyde 48bit farver ( eller hvad monitorerne nu er nået til ) og 120 procent farve rum, i forhold til video og lidt til.

Læs også  Når harddiskene dør

Spec mæssigt, er der nemlig sket en masse, men denne generation af OLED monitorer. ( i princippet siden LG’s UltraFine serie )

PA32DC er nemlig en +100 procent sRGB, en 99 procent DCI-P3 og 80 procent Rec. 2020 ( der som bekendt er et 40 procent større farve rum end DCI-P3 ) 

I alle tilfælde imponerende specs, nu hvor Rec. 2020 er 75 procent af det synlige lys (the visible light spectrum).

Bedst af alt er der tale om en selv-kalibrerende monitor, der hver gang den starter op, kalibrerer sig selv i hardware, styret af software.

Det betyder at du kan “nøjes med” de op til 500 nits lys der er i de her nye OLD monitorer.

Og stadig se gråtoner i HDR.

I det hele taget er der med de her nye ( der kommer garanteret mange flere dette efterår ) monitorer, tale om dybt professionelle arbejdsredskaber, der – i forhold til video – kan se væsentlig mere end det er muligt at se både på TV, eller i biografen.

Dem der vælger at hoppe på OLED vognen, kommer med andre ord til at skulle lære ikke at gå for meget i detaljen, nu hvor resten af verden slet ikke kan se alt det de ser.

Uden vi er helt sikre, tyder en del på at det er muligt at føde nyheden med et 65 W USB-C kabel, hvilket jo – sjovt nok – er hvad de fleste bærbare kan håndtere idag.

Læs også  Når Playout ikke længere er en TV kanal

Vi har fundet en fan boy video om fordelene ved at en serie af tidligere modeller kan kalibreres til alt fra Rec 2020 til 709, eller DCI, alt efter hvad der arbejdes med.

Som vi forstår det, er det nu alt sammen noget hardwaren i de kommende Asus monitorer klarer selv.