DR får 300 millioner ekstra om året frem til 2025

Det kedelige ord “annulere” har sneget sig ind i lovteksten i forbindelse med kulturministerens netop indgåede aftale med Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne om DRs fremtid.

De næste 3 år, altså fra 2022 til og med 2025, har regeringen indgået en ny Public service-kontrakt, der betyder at DR modtager vilde 30 millioner kroner ekstra om året ( konkret 100 millioner for hele perioden ), og at den tidligere indgåede aftale som den tidligere regering har indgået om at fratage DR cirka 260 millioner kroner om året, bliver “annuleret”, hvilket – da vist nok – er noget farligt noget at begynde på, her få uger før et stadig ikke udskrevet valg.

Regeringen og de andre bag den nye Public service-kontrakt skynder sig dog også at pointere at det er “partierne bag finansloven fra 2021” der står bag de 260 millioner i nye udgifter på finansloven frem til og med 2025.

DR skal blandt andet tilbyde “danskerne” adgang til arkivet ( via søgning i Det Kongelige bibliotek )

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

 -De internationale streamingtjenester og tech-giganter har skabt en hård konkurrence om vores opmærksomhed. For mig er det fuldstændig afgørende, at DR har nogle rammer, der giver dem mulighed for at tage kampen op med de udenlandske platforme. Derfor annullerede vi de borgerlige partiers planlagte besparelser på DR. Og derfor indgik vi en vigtig medieaftale, hvor vi styrkede DR økonomisk, så DR blandt andet kan lave stærk public service til børn og unge, starter han og fortsætter.

Læs også  DR Drama stopper gigant produktion

 -Nu tager vi endnu et skridt. Med den nye mere slanke public service-kontrakt fjernes unødvendig detailregulering, så vi sikrer, at DR kan være relevant for endnu flere danskere, slutter han.

Lidt mere konkret skal DR derfor til at “samle danskerne omkring et fælles udgangspunkt i dansk kultur, samfund og historie”. 

Ganske som “DR skal være garanten for indhold, der rager så højt op og har så meget kvalitet, at det er relevant og bliver brugt af hele befolkningen og dermed skaber fælles referencer og understøtter den demokratiske samtale i Danmark”.

DR skal også frigive “DR’s arkiver” der “skal ud til danskerne”.

Dette dog stadig kun i form af “en søgbar adgang til borgere via Det Kongelige Bibliotek til arkivmateriale fra DR”.

Det står i den forbindelse uklart om produktions selskaberne – for eksempel – også kan begynde at bruge arkivmaterialet til at lave “indhold, der rager så højt op og har så meget kvalitet, at det er relevant og bliver brugt af hele befolkningen og dermed skaber fælles referencer og understøtter den demokratiske samtale i Danmark”, eller produktioner der er baseret på arkivmateriale der “samle(r) danskerne omkring et fælles udgangspunkt i dansk kultur, samfund og historie”.

Der er stadig ikke vildt mange kvinder på DRs platforme

DR skal i det hele taget til at være mere “mangfoldig”, og fremme “ligestilling”.

Læs også  EBU fylder 70 år

Og så er “diversitet i forhold til valg af musikere” jo også blevet voldsomt populært, så det skal DR også fokusere på.

Desuden skal DR “redegøre for andelen af kvindelige kunstnere, der spilles på DR’s platforme”, hvilket bliver let.

Der skal i følge medier ikke spilles ( særligt meget ) musik på DR mere.

Det er “for dyrt”, i følge ledelsen, der jo ellers ikke har budget til deres bonusser.

DR skal – slutteligt – i følge den ny Public service-kontrakt “afspejle DR’s omstilling til en digital medievirkelighed”.

Derfor fjerner regeringen, og Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne en række krav om at DR ikke må købe “udenlandske bredt populære biograffilm”, som de så ellers kan “sælge on demand”, suppleret med at “indkøbte europæiske film” nu “må være til rådighed længere end de nuværende 8 dage”, på DRDK.

Aftalen der starter op den 1. oktober 2022, varer frem til den 31. december 2025, og resulterer altså i at DR får – omkring – 300 milloner mere om året i budget.

30 milllioner om året til “styrkelse af DR” og en annulering af de ( cirka ) 260 millioner kroner i besparelser årligt fra 2023. 

Du kan læse den fulde tekst her.