Forsiden > Produktion > DR2 vinder fin pris

DR2 vinder fin pris

Tom Heinemann har produceret

mandag 13. november 2017, af Tom Dissing

Det handler om vin.
Den pris DR2 netop har vundet, er i hvert fald blevet uddelt i Spanien, der er et af verdens store vin producenter, der - må formodes - ikke er være glade for konkurrence fra nationer hvor arbejdsforholdene er så elendige at vinen bliver billigere end deres egen.
Og det er - cirka - temaet i Tom Heinemanns DR2 produktion “Bitre druer – slaveri i vinmarken”, der sendt søndag modtog sin femte pris i udlandet i år.
Problemet ser ud til at være at de Sydafrikanske vingårde behandler deres ansatte som noget der minder om slaver, selv om at dfet altså er over 20 år siden “apartheid-regimets fald”, der - i følge presse materialet var dem der holdt slaver i området.
Det konkrete forkus i “Bitre druer – slaveri i vinmarken”, er uanset dette, at forholdene i den sydafrikanske vinindustri, er helt ude i hegnet.
Som eksempel har Tom Heinemann kunne afsløre at arbejderne i Western Cape i Sydafrika arbejder 9 til 12 timer i døgnet og for dette modtager “ned til 25 kroner”.
Og selv om at det ikke kan overraske viser Tom Heinemanns dokumentar også at de ansatte ikke må fortælle nogle hvor dårlig deres løn og arbejdsvilkår er, med mindre at de ønsker at blive fyret.
Igen.
Se produktionen og du vil opleve hvorfor “Bitre druer – slaveri i vinmarken” netop har modtaget “The International Projection Award” ved “The Most Festival” i Penedès, hvor festivalen der - udelukkende - kigger på film der handler vin, cava og vinkultur tildelte Tom Heinemanns dok. 1500 euro, og æren der handler om at vinde foran 38 andre film fra 15 lande.
Tom Heinemann er oplagt nok glad, og siger:
-At vi modtager endnu en pris ved en international filmfestival - denne gang i Catalonien - viser, at der er stor interesse for at se, hvad det egentlig er, der foregår i de sydafrikanske vinmarker. Ikke alene i Sydafrika, hvor filmen opfattes som en ”game changer”, men også i en række andre vinproducerende lande, har der været stor interesse for filmen. Kan min dokumentar være med til at skabe bedre forhold for arbejdere og miljøet i vinindustrien, har jeg jo opnået alt det, jeg ville, slutter han - fra et eller andet sted ude i verden - da Tom Heinemann i øjeblikket er igang med en ny produktion.
Det var derfor Morten Hansen, der er researcher på “Bitre druer – slaveri i vinmarken”, der var fløjet ned til Penedès for at få prisen overragt.
Produktionen er tidligere blevet hædret på den 24. International Grape & Wine Film Festival i Bordeaux i Frankrig, samt i Slovakiet, ganske som den tidligere i år løb med “publikumsprisen for bedste dokumentar” ved StarDoc International Film Festival i Los Angeles.
“Bitre druer – slaveri i vinmarken” er en co-produktion mellem DR, norske NRK og svenske SVT.
Produktionen har også været på græsk TV.
Import af sydafrikansk vin er det til trods steget markant de seneste 5-6 år.

Meddelelse eller kommentar?

Forum Kun for abonnenter (bidragydere skal oplyse e-mail-adresse, før de kan indsende bidrag)

Før du kan deltage i dette forum, skal du tilmelde dig. Indtast venligst nedenfor de personlige adgangsoplysninger, du har fået tilsendt. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, skal du gøre det. tilmeld dig først.

Connexiontilmeldingglemt adgangskode?